Bonte gunt kartelpartner geen schepenmandaat
Hans Bonte (SP.A) Foto: Patrick Hattori

In Vilvoorde heeft SP.A-burgemeester Hans Bonte afgelopen nacht een klassieke tripartite op de been gebracht: hij ruilt N-VA dus in voor CD&V. Opvallend: voor zijn eigen kartelpartner Groen is er geen schepenmandaat voorzien, de partij beraadt zich over haar positie.

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A), die de verkiezingen afgetekend won in zijn stad, nam de tijd voor de bestuursonderhandelingen. Na de uitgebreide consultatieronde van afgelopen nacht bereikten SP.A-Groen, Open VLD en CD&V afgelopen nacht een akkoord over de beleidslijnen voor de komende zes jaar.

De nieuwe meerderheid heeft 26 op 35 zetels. Het bestuursakkoord ‘versterkt vooruit naar een duurzame bruisende Vlaamse stad aan het water’ focust op onder meer op mobiliteit, innovatie, jeugd en sport, veiligheid en een opwaardering van de wijken.

Toen de schepenposten op tafel kwamen liep het mis. Dat CD&V (5 zetels) maar één mandaat zou krijgen, stond snel vast. Omdat zowel SP.A als Open VLD absoluut drie zitjes opeisten, bleef er niets meer over voor Bontes kartelpartner Groen. Bij Groen zat nieuwkomer Barbara De Bakker, een onderneemster die op de vierde plaats op de kartellijst stond, klaar om schepen te worden.

Teleurstelling bij Groen

De partij is bijzonder teleurgesteld. Sommigen voelen zich verraden door SP.A en/of door Bonte. ‘Groen beraadt zich over haar positie’, luidt het.

Bonte deed gisteren in De Zevende Dag nog een opmerkelijke uitspraak over progressieve kartels, achteraf gezien zijn het misschien profetische woorden. De Vilvoordse burgemeester stelde openlijk het nut van de kartels in vraag, zeker in Gent en Mechelen waar Groen de kartelpartner de loef afsteekt in aantal zetels. ‘We moeten bekijken wat de rol van Groen is in kartels’, zei hij. ‘Groen is op sommige plekken een koekoeksjong.’

In Vilvoorde is dat niét het geval: met 477 voorkeurstemmen haalt De Bakker de hoogste score van de groenen, maar binnen het kartel komt ze pas als achtste over de meet. De twee laatste zetels zijn voor Jacques Mevis (plaats 3 op de lijst, 409 voorkeurstemmen) en het jonge talent Aimen Horch (plaats 19, 376 voorkeurstemmen). De socialisten deden het beduidend beter.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci is naar eigen zeggen geschokt. 'Ik vind dit echt stuitend', klinkt het. 'Bonte heeft ons gebruikt en schuift ons nu aan de kant. Dat is niet hoe wij aan politiek doen en ik hoop dat dit niet de manier is waarop SP.A aan politiek doet. Ik hoop dat Bonte op zijn stappen terugkomt, dat zou niet meer dan normaal zijn.'