Verenigde Staten trachten transgenders 'weg te definiëren'
De genderdiscussie woedt in de Verenigde Staten. Foto: REUTERS

De Amerikaanse regering overweegt om de definitie van iemands geslacht strak af te lijnen. Waarmee je geboren wordt zou voor altijd het geslacht bepalen. Dat schrijft de New York Times op basis van ontwerpteksten die de krant daarover kon inkijken.

Het geslacht van een persoon is zijn of haar ‘status als man of vrouw gebaseerd op onveranderlijke biologische eigenschappen bij of voor de geboorte’. Zo overweegt de Amerikaanse overheid gender in de toekomst te bepalen. In de ontwerpnota die de New York Times daarover kon inkijken, staat voorts dat ‘het geslacht op iemands geboorteaangifte het definitieve bewijs is van iemands geslacht, tenzij dat wordt weerlegd door betrouwbaar genetisch bewijsmateriaal’.

De strengere definitie komt uit een geplande aanpassing van een wet die genderdiscriminatie moet tegengaan bij onderwijsprogramma’s die overheidssteun krijgen. Volgens de krant zou met de nieuwe bepaling de erkenning worden weggevaagd van de naar schatting 1,4 miljoen Amerikanen die – al dan niet na een chirurgische ingreep – van geslacht veranderd zijn. De plannen veroorzaken deining.

Onder president Barack Obama ging de slinger in de omgekeerde richting. Daarbij werd gender meer erkend op basis van iemands keuze, eerder dan biologisch bepaald bij de geboorte. Sarah Warbelow, de directeur van Human Rights Campaign, een organisatie die strijdt voor rechten van homo’s, lesbiënnes en transgenders, is zeer bezorgd over de plannen. ‘Transgenders zijn bang. Elke keer dat de regering een beslissing moet nemen, neemt ze er een waarbij ze transgenders de rug toekeert.’ Het National Center for Transgender Equality spreekt van een ‘extreem agressieve juridische stellingname die ingaat tegen tientallen eerdere gerechtelijke uitspraken’.

De plannen zouden niettemin voor het einde van het jaar voorgelegd worden aan het ministerie van Justitie.