Standard niet voorbij hekkensluiter Moeskroen
Foto: rr
Standard heeft de interlandbreak niet goed verteerd. De Rouches waren zaterdagavond een schim van de ploeg die op de vorige speeldag Club Brugge van de mat speelde en kwamen niet verder dan een 0-0-gelijkspel bij rode lantaarn Moeskroen. Door dat gelijkspel laat Standard na om de kloof met Club Brugge te verkleinen. Een strijdvaardig Moeskroen beent ondertussen met 5 punten onderin Zulte Waregem en Lokeren bij.

Drie opeenvolgende zeges, de Europa Leaguematch tegen Akhisarspor inbegrepen. Het Standard van Michekl Preud’homme op de rails, dacht men. En na de geweldige 3-1 zege tegen Club Brugge, heetten de Rouches alweer een titelkandidaat. Kampioenenvoetbal, zeiden velen. “Ik hoop dat we hetzelfde kunnen opbrengen als tegen Club Brugge”, opperde Preud’homme voor de match.

Dat bleek hoegenaamd niet het geval, maar de coach toonde zich achteraf bijzonder mild voor zijn ploeg. “Het kon beter, maar het was voor het grootste deel de verdienste van Moeskroen dat het ons moeilijk maakte. Vooral die hoge pressing zijn we niet gewoon. Ik hoop vooral dat we er uit leren.”

Allemaal waar, maar zijn ploeg toonde zich vooral de eerste helft toch redelijk onherkenbaar. De zogenaamde kampioenenmakers Carcela, Marin, Mpoku… vonden maar niet de vrije man en moesten zowaar bij momenten ook voetballend hun meerdere erkennen in Moeskroen, rode lantaarn en gedoodverfde degradatiekandidaat, na de blijde intrede van coach Storck (1 op 4) een 0 op 6 achter de rug.

In de eerste helft toonde een uitstekend georganiseerd en compact Moeskroen – die Storck kan toch een ploeg zetten hoor – zich in een 4-4-2 opstelling zelfs de betere ploeg: hoog druk, de Standardspelers danig opjagend en met veel vertrouwen voetballend. Kansjes afdwingend ook, via de lastige Pierrot zelfs een grote, de Haitiaan schoot ze naast. De sterke bonk had trouwens voorin steun gekregen van de slimme Leye, eerste basisplaats sedert 1 september, dat werkte ook wel.

Maar weer bleek Moeskroen, nog maar vier goals gemaakt, waarvan nauwelijks één veldgoal, voorin te onmondig om het zelfs een slap Standard écht moeilijk te maken.

Na de rust klom een toch wat gretiger Standard wel beter in de match die maar niet kon opwinden. Maar Butez redde knap het schot van Marin, de krul van Carcela ging naast en Emond kon niets met het schot dat Butez loste. Veel langer dan 20 minuten duurde de dominantie niet, met een schot van Amallah en een kopstoot van Pierrot herstelde Moeskroen het evenwicht. Preud’homme probeerde nog wel met de inbreng van Carlinhos en Sa, maar de thuisploeg gaf geen krimp meer. Een kleine overwinning voor Storck die het tactisch vooral met de hoge pressing Preud’homme moeilijk had gemaakt. Dag op dag één jaar na de eerste zege op vijf matchen op Le Canonnier bleef Standard steken op een troosteloze 0-0. En is de opgang gestokt, donderdag zal Standard zich tegen Krasnodar toch moeten herstellen. Wel een pluim voor Moeskroen en vooral voor coach Storck die Moeskroen een stuk taaier heeft gemaakt. Les Hurlus wippen alvast tot vanavond, als Zulte Waregem aan de slag moet, weg van de laatste plaats. En volgende week is het Zulte Waregem-Moeskroen.