'De journalistiek verliest een van zijn visionaire iconen'
Foto: Michiel Hendryckx
Er stromen tal van reacties binnen op het overlijden van oud-journalist Hugo De Ridder. De gewezen onderzoeksjournalist van De Standaard overleed zaterdag op 86-jarige leeftijd.

De journalistiek in ons land verliest met het overlijden van Hugo de Ridder één van zijn visionaire iconen die heel wat sporen nagelaten heeft. Dat zegt Pol Deltour, secretaris-generaal van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). Deltour herinnert zich de Ridder als een bijzonder joviale man.

'De Ridder situeerde zich op de wip tussen twee grote periodes van de journalistiek in ons land, met name de gepolitiseerde en de onafhankelijke, ontvoogde pers. Zoals hij tijdens de gepolitiseerde periode aan onderzoeksjournalistiek deed, was niet evident. In die zin heeft hij ook een visionaire rol gespeeld in die evolutie', aldus Deltour.

'Aandacht voor de individuele politicus'

'Wat indertijd nieuw was voor mij was de aandacht die Hugo de Ridder samen met Knack-hoofdredacteur Sus Verleyen in zijn schrijfsels had voor de individuele politicus en de cruciale rol die deze soms speelt in bepaalde politieke ontwikkelingen'. Dat zegt de Leuvense socioloog Luc Huyse in reactie op het overlijden van Hugo de Ridder.

'Indertijd hadden journalisten vooral aandacht voor taktieken en strategieën van structuren zoals partijen en vakbonden. De Ridder en Verleyen hebben een nieuwe trend ingeleid waarin media niet louter meer oog hebben voor het collectief maar ook voor een andere dimensie, met name de rol van de individuele politicus', aldus Huyse.

Dat die rol in bepaalde gevallen zeer groot is, bewijst volgens Huyse bijvoorbeeld het overleg in de jaren 80 in Poupehan. De Ridder onthulde daarvan het bestaan, waarbij eerste minister Wilfried Martens, ACV-vakbondsleider Jef Houthuys, Fons Verplaetse en toenmalig BAC-voorzitter Hubert Detremmerie 'en petit comité' onder meer maatregelen bespraken voor het herstel van de Belgische economie.

'Bijdrage aan het ontsluieren van de machtsprocessen'

Ook op Twitter zijn er heel wat reacties op het overlijden van Hugo de Ridder. Vlaams minister-president Geert Bourgeois noemt de Ridder 'lange jaren een sterkhouder van De Standaard, eminent Wetstraat-en onderzoeksjournalist, auteur van vele vaak onthullende politieke boeken'.

Volgens Dave Sinardet, professor Politieke Wetenschappen, leverde de Ridder 'een considerabele bijdrage aan het ontsluieren van de machtsprocessen in de Belgische politiek'. 'Boeken als 'De keien van de Wetstraat' en 'Sire, geef mij 100 dagen' werden klassiekers in de Belgische politieke geschiedschrijving.'

Peter Vandermeersch, gewezen hoofdredacteur van De Standaard en nu hoofdredactie bij de Nederlandse krant NRC, roemt de Ridder als 'journalistiek icoon'.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits beschouwt hem als 'decennialang ons politiek geheugen'. VTM-journalist Dirk Vanden Bogaert omschrijft De Ridder dan weer als 'Zelf een 'Kei in de #Wetstraat'

Gewezen reclamemaker Guillaume Vanderstichelen heeft "heel fijne herinneringen aan Hugo de Ridder. Groot journalist en aangenaam gezelschap".

Pieter Timmermans, topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), "verslond zijn boeken 'De keien van de Wetstraat' en 'Sire, geef mij honderd dagen' en begreep zo hoe de Wetstraat 'echt' functioneert".