Oud-journalist Hugo de Ridder (86) overleden
Foto: Jimmy kets

Oud-politiek journalist bij De Standaard Hugo de Ridder is overleden. De Ridder werd 86 en is staat vooral bekend als onderzoeksjournalist en auteur van het boek ‘De keien van de Wetstraat’.

De Ridder is niet minder dan een icoon van de Vlaamse journalistiek. Hij begon zijn carrière in de politiek, als secretaris op het CVP-kabinet van toenmalig partijsecretaris Leo Tindemans.

Enkele jaren later, in 1966, ging Hugo de Ridder aan de slag bij De Standaard. Hij maakte furore op de politieke redactie, onder andere door de schandalen ronde de Regie van Telegraaf en Telefoon (RTT) bloot te leggen. De Ridder kon aantonen dat leden van de socialistische partij belang hadden bij de aanbesteding van gebouwen van de RTT. Zijn artikels leidden uiteindelijk tot het ontslag van staatssecretaris Abel Dubois.

Bij het faillissement van De Standaard en de overname door de Vlaamse Uitgeversmaatschappij in 1976 speelde hij samen met Manu Ruys ook een belangrijke rol in het waarborgen van de identiteit en de autonomie van de krant. De Ridder bleef bij de krant tot 1990.

Ook na zijn lange loopbaan bij De Standaard bleef hij actief als onderzoeksjournalist. Zo onthulde de Ridder in 1991 nog 'de gesprekken van Poupehan' tussen Wilfried Martens, vakbondsleider Jef Houthuys, bankier Hubert Detremmerie en Fons Verplaetse, de latere voorzitter van de Nationale Bank. Naast de bekende boeken De keien van de Wetstraat en Sire, geef mij honderd dagen schreef Hugo De Ridder ook de biografieën van bekende christendemocratische kopstukken Jean-Luc Dehaene en Wilfried Martens.

In 2001 publiceerde Hugo de Ridder zijn eigen memoires, Geen blad voor de mond. Hij deed dat twee jaar na Manu Ruys, die andere legendarische Standaard-journalist. Wetstraatjournalist Bart Brinckman recenseerde de memoires van De Ridder.

De Ridder leverde de voorbije jaren nog geregeld bijdrages voor De Standaard. Enkele zomers geleden liet hij zijn licht schijnen over 'zijn' generatie, die van de tachtigers. 'Ik blijf nieuwsverslaafd', zei hij de toen 84-jarige oud-journalist. 'Wanneer ik mijn kranten niet uitlees of Canvasafspraken oversla om naar Thuis te kijken, voel ik me schuldig.'

En bij het overlijden van zijn 'vereerde leermeester' Manu Ruys in 2017 blikte De Ridder op de opiniepagina's van De Standaard terug op de geschiedenis van deze krant.

Zijn laatste publicatie dateert uit 2016, toen Een charismatisch politicus. Zedenschets uit de Wetstraat verscheen. Hugo de Ridder werd 86 jaar.