Van der Poel demonstreert ook in Boom en pakt twee op twee in Superprestige, Aerts en Vermeersch mee op podium
Foto: BELGA

Mathieu van der Poel heeft na zijn zege van vorige zondag in Gieten nu ook de tweede manche van de Superprestige gewonnen. De Europese en Nederlandse kampioen reed zonder al te grote moeite naar de zege in Boom. Toon Aerts werd op enkele seconden afstand tweede, Gianni Vermeersch beëindigde een sterke cross als derde.

Zonder de afwezige wereldkampioen Wout van Aert verscheen er maar één topfavoriet aan de start. Mathieu van der Poel gaf er al in de openingsronde een stevige ruk aan, waardoor de rest van het veld naar adem moest happen. Kevin Pauwels en Lars van der Haar vielen door foutjes weg en maakten daardoor aan het einde van de openingsronde geen deel uit van de hergroepering voorin. Toon Aerts, Quinten Hermans, Gianni Vermeersch en Daan Soete - vorige week winnaar in Lokeren - kwamen wel aansluiten bij leider Van der Poel. Nog enkele renners, waaronder David van der Poel en de jonge Tom Pidcock, kwamen er even later ook bij.

Geen zadel

Het Telenet Fidea Lions-duo Quinten Hermans en Toon Aerts maakte een sterke indruk, maar een bedreiging vormden ze niet voor alleenheerser Van der Poel. In ronde vier volgde de onvermijdelijke versnelling van de Europese kampioen: niemand had een antwoord in huis. In de achtergrond liep het een stuk minder vlot voor Laurens Sweeck, die te maken kreeg met een afgebroken zadel.

 

 

Achter de ontketende Van der Poel bleken Hermans, Aerts en Vermeersch de betere mannen in de koers. Vermeersch ging bij het ingaan van de slotronde echter in de fout in de zandbak. Hij bleef wel ijzig koel en zette zijn weg gewoon verder. Vermeersch en Aerts kwamen in de slotronde nog vrij dicht bij de freewheelende Van der Poel, die desondanks zonder stress het zegegebaar kon maken. Aerts schudde Vermeersch nog af voor plek twee. Quinten Hermans en de onfortuinlijke Laurens Sweeck eindigden uiteindelijk op plekken vier en vijf.

Voor Van der Poel is het zijn vierde zege van het seizoen na de Berencross in Meulebeke, de GP Mario De Clercq in Ronse en de Superprestigecross in Gieten. De volgende manche van de Superprestige is volgende week zondag al, in Ruddervoorde.

Van der Poel: “Ik heb geen last meer van mijn enkelblessure”

“Ik kwam iets vroeger dan verwacht alleen te zitten. Eigenlijk wou ik wachten tot in de finale om te gaan versnellen, maar die kloof was er nu eenmaal halfcross”, stelde Mathieu van der Poel bij Belga. “Ik probeerde van dan af zo zuinig mogelijk de wedstrijd, een beetje op reserve zeg maar, af te werken. Dit natuurlijk met het oog op wat morgen volgt in Bern. Maar ik mocht het ook niet te licht opvatten, want achter mij werd er steeds maar weer druk gezet. Het is hier wel een lastige omloop met heel wat intervalstukken. Ik moest een stevig tempo onderhouden om eerste te blijven.”

Vorige week zaterdag sloeg het noodlot toe bij Van der Poel toen hij met een zware enkelblessure verdween uit de Rapencross in Lokeren. “Ik heb nu nog steeds een tape rond mijn gehavende voet zitten, maar last heb ik er bijna niet meer van. Bij het lopen is het soms wel moeilijk, maar er is duidelijk progressie merkbaar.”

Het veldritseizoen begint stilaan op volle snelheid te komen. “Ik trek nu naar de luchthaven. Samen met mijn broer David heb ik straks een vlucht naar Zürich. Van daaruit gaat het met de auto naar het hotel om morgen/zondag in Bern de Wereldbekercross te rijden.”

Toon Aerts: “Het was niet simpel”

“Het werd nog een hevige strijd voor de dichtste ereplaats. Het kwam erop aan als eerste de zandbak in te trekken en dan die positie op het asfalt te behouden. Maar zo simpel was het niet”, lachte Toon Aerts bij Belga. “Ik heb echt alles moeten geven, want Gianni Vermeersch kwam mij steeds maar belagen. Uiteindelijk heb ik het dan toch gehaald. Samen met hem heb ik in Ardooie ook een fel gevecht geleverd voor de tweede plaats. Hij is dus goed.”

In het achtervolgende groepje van drie had Toon Aerts de steun van zijn teamgenoot Quinten Hermans. “Echt praten in de wedstrijd kon ik niet met Hermans. Daarvoor was het te hectisch, maar wij hebben voor aanvang van het seizoen onze richtlijnen binnen het team wel al gehad. Wij zitten binnen Telenet Fidea Lions immers met enkele sterke renners en dus wisten we dat dit wel enkele keren zou gebeuren. Het is wel jammer dat Quinten niet mee op het podium kan.”

In de sprint voor de tweede plaats moest Gianni Vermeersch, die even daarvoor ten val was gekomen, het hoofd buigen voor Toon Aerts. “In een echte sprint ben ik misschien wel een fractie sneller dan Toon Aerts”, bekende Vermeersch. “Maar ik ben toch tevreden om opnieuw op het podium te kunnen staan. In de laatste ronde viel Quinten Hermans af en toen was ik al zeker van een podiumplaats. Spijtig genoeg was Aerts net iets sneller.”