Verrassende 'droomcoalitie van Di Rupo' in nieuw Brussels stadsbestuur
Philippe Close Foto: BELGA

Naast de PS, Groen-Ecolo en Change.Brussels zal ook DéFI deel uitmaken van het nieuwe Brusselse stadsbestuur. Dat bevestigt Bart Dhondt (Ecolo-Groen) aan De Standaard. ‘De ambities en verwachtingen liggen torenhoog, dus willen we besturen met een zo groot mogelijke meerderheid.’

Nog geen dag na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober maakten de PS van zittend burgemeester Philippe Close en Ecolo-Groen bekend dat ze een linkse coalitie in de hoofdstad op de been zouden brengen. Ook de ene zetel van Change.Brussels, de burgerbeweging van voormalig SP.A-schepen Ans Persoons, werd al snel aan boord gehesen.

Nu blijkt dat ook DéFI (3 zetels) deel zal uitmaken van het nieuwe Brusselse stadsbestuur. Daarmee komt aan Franstalige zijde de droomcoalitie van Elio Di Rupo op de been, die eerder had laten verstaan dat hij op zoveel plaatsen als mogelijk meerderheden wilde zien ontstaan rond PS, Ecolo en DéFI.

Dat DéFI toch nog in de hoofdstad mag meebesturen, is erg verrassend. Het vroegere FDF bleef zondag in Franstalig België namelijk ver onder de verwachtingen. De partij haalde uiteindelijk maar half zoveel verkozenen als waar partijvoorzitter Olivier Maingain op voorhand had gemikt.

‘We zijn natuurlijk ontzettend blij dat de Brusselse meerderheid wordt uitgebreid. De kiezer heeft ons vorige week een mandaat gegeven om voluit te gaan voor stevige hervormingen, onder meer op het vlak van luchtkwaliteit en mobiliteit’, zegt Bart Dhondt. ‘En grote hervormingen verwezenlijkt krijgen, is makkelijker wanneer je binnen de gemeenteraad kan steunen op een groot draagvlak.’

Schepencollege krijgt vorm

Met DéFI erbij zal het nieuwe Brusselse stadsbestuur kunnen rekenen op een meerderheid van 30 op 49 zetels. Dhondt: ‘DéFI heeft zich volledig ingeschreven in het voorlopige bestuursakkoord dat nu al is onderhandeld. Samen met ons gaan ze voluit voor schone lucht, vlottere mobiliteit en goed bestuur.’

Intussen begint ook het toekomstige schepencollege vorm te krijgen. De PS krijgt zes schepenen, Ecolo-Groen vier en DéFI en Change.Brussels beiden een. De schepenen voor Ecolo-Groen worden Benoit Hellings, Bart Dhondt, Zoubida Jellab en Arnaud Pinxteren. ‘Dat betekent dat Benoit Hellings en Arnaud Pinxteren hun zitjes als volksvertegenwoordigers zullen afstaan’, besluit Dhondt.

Voor Change.Brussels wordt de schepen Ans Persoons en voor DéFI naar alle waarschijnlijkheid Fabian Maingain. Wie welke portefeuille krijgt, is nog geen uitgemaakte zaak.