In Londen demonstreren zaterdag honderdduizenden Britten voor een referendum over de finale Brexit-deal, die moet voortvloeien uit de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Brussel. ‘In 2016 hebben ze ons dingen wijsgemaakt’, klinkt het onder meer. ‘We willen opnieuw stemmen.’

Onder leiding van People’s Vote, een verzameling van pro-Europese bewegingen, wandelden de demonstranten in het centrum van Londen richting het Britse parlement. 

Bij een gelijkaardige actie, in juni, waren ongeveer 100.000 mensen opgedaagd. Volgens de organisatoren zijn er deze keer 700.000 mensen komen opdagen voor het grootste publieke protest sinds het referendum in 2016. 'We zijn er van overtuigd dat we Brexit kunnen stoppen', zei Vince Cable van de Liberal Democrats tijdens een toespraak. 'Alleen het volk kan deze puinhoop nu nog oplossen.'

Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan liet van zich horen.'Met een aantal beloftes die twee jaar geleden gemaakt zijn, is duidelijk nog niets gebeurd', zei hij. 'Niemand had het over een slechte Brexit-deal, niemand sprak over de optie dat er geen deal komen. Het Britse volk zou een stem moeten krijgen in het al dan niet accepteren van het resultaat van de onderhandelingen'. Khan voegde er nog aan toe dat ook de optie om bij de EU te blijven een keuze moet zijn. 

Het is echter onwaarschijnlijk dat premier Theresa May zich zo zal laten overtuigen voor een nieuw referendum. ‘Er zal geen tweede referendum zijn. Mensen hebben op 23 juni 2016 voor de Brexit gestemd’, klonk het eerder.

Brexit verdeelt generaties

Toch hebben zich de afgelopen maanden politieke figuren van zowel de conservatieve partij als Labour, vakbonden en een hoop bekende Britten zich uitgesproken voor een tweede referendum. Ook de voormalige premier Tony Blair is ervoor gewonnen.

Opvallend: veel van de jonge demonstranten mochten ten tijde van het Brexitreferendum in 2016 nog niet stemmen. ‘De Brexit verdeelt de generaties. Een grote meerderheid van mijn generatie stemde voor het vertrek, een grote meerderheid van de jongeren stemde om te blijven. De generaties verraden elkaar’, zegt Vince Cable, leider van de liberaal-democraten.