Nicky Degrendele schrijft geschiedenis en duikt als eerste Belgische onder de 11 seconden op 200 meter
Foto: Photo News

De derde wedstrijddag van de World Cup in Saint-Quentin-en-Yvelines was voor de Belgen onder een gunstig gesternte begonnen. In de kwalificaties voor het sprinttornooi realiseerde Nicky Degrendele een tijd van 10.923. over de 200m. Het is de eerste keer dat een Belgische renster onder de magische 11”-grens duikt.

Met die tijd verbeterde de West-Vlaamse, wereldkampioene keirin, haar vorige besttijd (Minsk, 11.005.) en toont ze een blijvende progressie aan. De Australische Stephanie Morton (10.516.) was de snelste voor de Chinese Wai Sze Lee (10.600.), de Francaise Mathilde Gros (10.609.) en de Russische Daria Shmeleva (10.657.). De eerste vier waren rechtstreeks geplaatst voor de 1/8 finale. Degrendele liet de 15de tijd optekenen en plaatste zich voor de 1/16e finale. Daarin won ze van de Spaanse Tania Calvo Barbero, maar ze werd in de 1/8e finale gewipt door Hongkongse Wai Sze Lee. Morgen rijdt Degrendele het keirinnummer waarin ze haar wereldkampioenentrui showt.

Valse start voor Robbe Ghys in het omnium

De Nederlander Jan-Willem Van Schip won de scratch, eerste nummer van het omnium. De Spanjaard Albert Torres eindigde tweede voor de Wit-Rus Raman Tsishkou en de Brit Oliver Wood.

Robbe Ghys, aan het opbouwen na een sleutelbeenbreuk, eindigde pas 15de en hypothekeerde een goed resultaat in deze olympische discipline. Hij werd wel derde in de temporonden, het tweede nummer van het omnium. Daarmee rukte hij op van de 15de naar de 7de plaats met nog de afvalling en de puntenkoers op het programma.

Moreno De Pauw plaatste zich via een derde plaats voor de finale van de scratch.