Een topstuk van het Nationale Museum van Brazilië in Rio de Janeiro heeft de verwoestende brand van begin vorige maand overleefd. Het gaat om de resten van ‘Luzia’, een vrouw die 12.000 jaar geleden op het continent woonde.

Het oudste fossiel van het land is grotendeels intact teruggevonden in het puin. De archeologische vondst van onschatbare waarde werd bij het uitkammen van het uitgebrande gebouw teruggevonden in de glazen kluis waarin ze werd bewaard. Ze werd beschermd tegen het instortende plafond door een kast die bij de brand bovenop de kluis was gevallen. ‘Na zo’n tragedie is dat werkelijk een mirakel’, zegt Cristiana Serejo, de onderdirecteur van het Museu Nacional.

Het fossiel viel weliswaar uiteen doordat de lijm de hitte van het vuur niet kon weerstaan, maar verder zijn de botten naar verluidt in opvallend goede staat.

Volgens de directeur van het museum zijn er nog meer belangrijke stukken teruggevonden na de brand. Zolang het onderzoek nog niet is afgerond, wilde hij verder echter geen details kwijt.

Museum verkeerde in geldnood

Luzia werd in 1975 gevonden in een grot bij de stad Belo Horizonte. De vondst bewees dat het continent in twee periodes werd bevolkt. Haar naam verwijst naar dat andere beroemde skelet van een mensachtige, Lucy.

Door de brand in het Museu Nacional ging op 3 september het oudste wetenschappelijke instituut van Brazilië totaal verloren. Het instituut was, met een collectie van twintig miljoen objecten, een van de grootste musea van Zuid-Amerika. Er zijn plannen om het weer op te bouwen, maar dat zal miljoenen euro’s kosten en jaren duren.

De federale universiteit van Rio (UFRJ), die het museum moest uitbaten, zit in geldnood door opeenvolgende besparingsrondes van de federale overheid. Na de brand braken dan ook protesten uit.