Trentin pakt allereerste zege in Europese kampioenentrui, Moscon blijft leider in Ronde van Guangxi
Foto: Photo News

Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) heeft de vijfde rit in de Ronde van Guangxi gewonnen. De Italiaan haalde het na 212 km van Liuzhou naar Guilin voor Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). Gianni Moscon (Sky) gaat de slotrit in met de leiderstrui.

Na de koninginnenrit op vrijdag wachtte het peloton zaterdag de langste etappe van deze Ronde van Guangxi, 212 km, over een heuvelachtig parcours met onderweg vier gecategoriseerde klimmetjes, twee van derde, één van tweede en één van tweede categorie. Vorig jaar eindigde deze rit met een massasprint, mede ook omdat de laatste col op 35 km van het eind lag en de sprintersploegen zich nog konden organiseren.

Viertal springt weg

Na felle regenbuien de ganse nacht, klaarde het vlak voor de start op in Liuzhou. Een opsteker voor de renners, al moesten ze na een uur alweer in de regen aan de bak. Het was de Taiwanees Feng Chung Kai die als eerste in de aanval trok, maar zonder al te veel succes. Na enkele schermutselingen - ook de enige Chinees in het peloton, Wang Meiyin, waagde even zijn kans - slaagde een groep van vier er in om weg te rijden: Silvan Dillier (AG2R), Tony Martin (Katusha), Pascal Eenkhoorn (LottoNL-Jumbo) and Ryan Mullen (Trek-Segafredo).

De leider van de bergtrui, Dillier, wilde ongetwijfeld zijn trui veilig stellen en werkte hard. De bonus liep op tot 4:35, Team Sky controleerde het peloton voor Gianni Moscon. Onderweg graaide Dillier de volle buit mee bergop, maar de bonus van de vluchters zakte snel toen Astana zich op kop van het peloton nestelde en net voor de laatste klim ging Ryan Mullen als eerste van de koplopers overboord. De bonus bedroeg nog slechts 40 seconden, Dillier trok alleen op pad, in de mist en regen, voor de laatste bergpunten. Uiteindelijk zou het peloton in de afdaling van die vierde klim uit elkaar spatten.

Snelle jongens niet mee

We kregen 19 leiders met nog 25 km voor de boeg, maar wat restte van het peloton was niet ver. Een groep van 70 zou nog de oversteek maken naar de nieuwe koplopers op 20 km van het eind. Het verschil tussen beide groepen zou oplopen naar 45 seconden. In de eerste groep werkte BORA-hansgrohe voor Pascal Ackermann en Movistar voor Carlos Barbero. Snelle jongens Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen hadden de boot gemist.

Het was Andrei Grivko die op het eind nog probeerde om te verrassen, maar zonder succes. Op 5 km van het eind stevenden we af op een massasprint. Daarin gebeurde nog een valpartij in het slot en het was Matteo Trentin die de overwinning boekte, voor Pascal Ackermann en onze landgenoot Jasper Stuyven. Gianni Moscon blijft leider.