Pieter Aspe boycot Boekenbeurs
Pieter Aspe, vrolijk en blij op de Boekenbeurs van 2017. Foto: belga
Pieter Aspe boycot de Boekenbeurs uit protest omdat je daar toegang moet betalen. ‘Een kwestie van consequent zijn’, noemt hij het.

Op de Boekenbeurs is Pieter Aspe een van de schrijvers die altijd voor lange wachtrijen zorgt. Maar niet dit jaar. De populairste misdaadauteur van Vlaanderen heeft besloten de beurs te boycotten. 

Alternatieve ontmoeting

‘Een kwestie van consequent te zijn met mezelf’, zegt Aspe. Vorig jaar had hij geprotesteerd omdat een kaartje voor de beurs 10 euro kost. ‘Betalen om een boek te mogen kopen, dat vind ik erover. Ik heb toen gezegd dat ik niet meer op de beurs zou signeren als er niets veranderde. Wel, er ís voor het publiek niets veranderd, ook al toetert Boek.be (dat de Boekenbeurs organiseert, red.) dezer dagen volop over de “vernieuwde” Boekenbeurs.’

Omdat hij zijn lezers niet in de kou wil laten staan, organiseert Aspe een alternatieve ontmoeting. Op 1 en 11 november gaat hij signeren in zijn Antwerpse stamcafé Kleine Tunnel. ‘Ik ben er die dagen telkens van 14 tot 18 uur. Je kunt er een boek kopen, maar je mag net zo goed een boek van mij meebrengen dat je op de Boekenbeurs hebt gekocht. Ook wie gewoon zin heeft in een babbeltje is welkom. Mijn privésigneersessies hebben geen enkel commercieel oogmerk.’

'Daar klopt iets niet'

 Hij wil met de actie een statement maken. ‘Auteurs worden niet betaald om op de Boekenbeurs te signeren. Ze verkopen er hun boeken, maar vergis je niet: veel schrijvers zitten voor spek en bonen achter hun signeertafeltje. Vooral de organisator wordt beter van de Boekenbeurs. De Boekenbeurs genereert elk jaar 5 miljoen euro en heeft 24 mensen in dienst, alleen om de beurs te organiseren. Daar klopt iets niet.”

Boek.be heeft nog niet gereageerd. ‘Nochtans moeten ze al gemerkt hebben dat ik niet op de lijst van signeersessies sta die mijn uitgeverij doorstuurde.’ De Boekenbeurs  vindt plaats van 28 oktober tot 11 november.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in