Co-voorziter Ecolo stapt onverwacht op
Patrick Dupriez en Zakia Khattabi Foto: Photo News
Patrick Dupriez, co-voorzitter van Ecolo, heeft vanavond te kennen gegeven dat hij opstapt als voorzitter van Ecolo. Dat is verrassend, want de Franstalige groenen hebben het uitstekend gedaan bij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen zondag. Hij leidde samen met Zakia Khattabi de partij sinds maart 2015.

Waarom hij opstapt blijft onduidelijk. ‘Omwille van strikt persoonlijke redenen, ben ik ervan overtuigd dat ik mijn functie de komende maanden niet kan uitoefenen op het niveau dat van mij verwacht wordt’, kondigde hij aan op een bijeenkomst van de partij. ‘Ik ben ervan overtuigd dat deze beslissing als een verrassing komt, maar ik heb ze genomen in het belang van de partij.’  

Dupriez heeft altijd wat in de schaduw van Khattabi gestaan. Die laatste start vanaf maandag gesprekken in een zoektocht naar een nieuwe co-voorzitter. De partij wordt traditioneel geleid door een man en een vrouw, waarvan iemand uit Wallonië en iemand uit Brussel. Khattabi, zelf van Brussel, gaat dus op zoek naar een man uit Wallonië. Hij zal op 9 november voorgesteld worden op de algemene vergadering van Ecolo.