Canada kan vraag naar legale cannabis niet aan
Foto: EPA-EFE

In Canada is er een ware stormloop ontstaan op cannabis. Het Noord-Amerikaanse land werd deze week het tweede ter wereld dat de drug legaliseert.

Klanten wachtten de afgelopen dagen tot vijf uur lang in rijen voor coffeeshops, of logden massaal in op gespecialiseerde websites om marihuana te bestellen. Onder de nieuwe wet mogen Canadezen voortaan tot 30 gram bezitten voor recreatief gebruik. Medicinaal gebruik was al toegelaten.

Onder invloed van cannabis autorijden blijft uiteraard wel ten strengste verboden. De drugs moeten ook verkocht worden in neutrale verpakkingen.

Dat leek echter niemand tegen te houden. Zelfs in de kleine oostelijke provincie Nova Scotia werd er op de eerste dag al voor bijna een half miljoen euro aan legale cannabis verkocht. Verkopers van over het hele land klagen dat ze niet kunnen voldoen aan de marktvraag.

‘Ik ben er een beetje van geschrokken dat mijn stock zo snel is uitverkocht, en dat ik dus niet genoeg heb voor al mijn klanten’, zegt Thomas Clarke, die een coffeeshop opende in de provincie Newfoundland, aan de Canadese televisiezender CBC. ‘Er was me verzekerd dat alles wat ik had besteld, ook geleverd zou worden, maar nu moet ik toch heel wat klanten teleurstellen.’

En de legalisering van cannabis heeft nog andere bijwerkingen. Zo meldt het financiële persbureau Bloomberg dat de deze week meest verhandelde aandelen op de Canadese aandelenmarkt die van Aurora Cannabis zijn, een producent en distributeur van medicinale cannabis.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig