N-VA verovert CD&V-bastion in Bornem
Kristof Joos, de nieuwe burgemeester. Foto: Joris Herregods

Na onder meer Oud-Turnhout en Herselt is ook Bornem niet langer een CD&V-bastion in de provincie Antwerpen.

De christendemocraten haalden zondag weliswaar nog 10 zetels van de 27 zetels (-3 ten opzichte van 2012) in Bornem, maar concurrenten IedereenBornem (10 zetels) en N-VA (4) hebben donderdagavond laat beslist om samen een coalitie te vormen. Kristof Joos (N-VA) wordt de opvolger van Luc De Boeck (CD&V) als burgemeester.

Momenteel vormt CD&V in Bornem nog een coalitie met Groen, dat één schepen levert, maar die partij ging voor de verkiezingen samen met SP.A, twee kleine lokale lijsten en nog enkele onafhankelijken op in het nieuwe IedereenBornem. Dat initiatief werd meteen even groot als CD&V en die laatste zag het niet meteen zitten om een monstercoalitie te vormen.

N-VA kwam zo midden in het bed te liggen en besliste na gesprekken met beide kampen om voor IedereenBornem te kiezen en op die manier voor een politieke aardverschuiving te zorgen in een gemeente waar de christendemocraten al sinds de Tweede Wereldoorlog de burgemeester leverden.

‘De campagne is een hevige tweestrijd geweest en wij willen nu vooral verzoenend optreden zodat iedereen zich Bornemnaar kan blijven voelen’, reageert toekomstig burgemeester Joos.

‘CD&V heeft nog een derde van de stemmen gehaald, maar je voelde toch de roep om verandering, dus hebben we daar gehoor aan gegeven. De speerpunten van het nieuwe bestuur zullen ruimtelijke orde, lokale economie en mobiliteit zijn, zelf voegen wij als N-VA daar nog veiligheid aan toe. Tot slot gaan we ook sterk rekening houden met de grote vraag naar meer inspraak.’

IedereenBornem en N-VA vormen een nipte meerderheid van 14 op 27 zetels, CD&V (10) en Vlaams Belang (3) verdelen de oppositiezitjes.