Gents kartel stelt CD&V voor keuze: Watteeuw als burgemeester of eruit
Foto: BELGA

Het is Groen in Gent menens in de strijd om de sjerp. De partij voert de druk op mogelijke coalitiepartners Open VLD en CD&V op. ‘We gaan niet én de sjerp afgeven én met CD&V besturen.’

In Gent onderhandelden vier partijen vanmiddag over een monstercoalitie in het stadsbestuur. Het kartel SP.A-Groen staat daarbij tegenover de tandem Open VLD-CD&V. Beide machtsblokken schuiven ook nog altijd hun eigen burgemeesterskandidaat naar voren: Groen-kopman Filip Watteeuw voor het kartel en Mathias De Clercq voor Open VLD.

Dat 'eerste gezamenlijk verkennend gesprek' tussen de vier partijen is intussen afgelopen. Volgende maandag spreken Watteeuw en De Clercq verder af ‘namens de respectievelijke delegaties’.  

De vier partijen beloofden hoe dan ook om eerst te focussen op de inhoud, maar op de achtergrond blijft de strijd op de sjerp onvermijdelijk doorschemeren.

Zo had Groen deze morgen een belangrijke boodschap voor de mogelijke coalitiepartners Open VLD en CD&V. De partij laat duidelijk verstaan dat CD&V de keuze moet maken: ‘Ofwel steunen ze Watteeuw als burgemeester, ofwel moeten ze vertrekken’, klinkt het binnen de partij. ‘We gaan niet én de sjerp afgeven én met CD&V besturen.’

CD&V hechtte zich vorige week vast aan de Open VLD van De Clercq. Die band is ook de enige levenslijn van de christendemocraten aangezien ze mathematisch niet nodig zijn in de meerderheid.