Waarom scheidsrechters met knikkende knieën het veld opgaan, Saudi-Arabië een journalist aan stukken zou hebben gesneden en Karl Lagerfeld pussy power schijnt te steunen
‘De druk op de scheidsrechters was al hoog. En die druk wordt dit weekend nog hoger’, weet ook de intussen gestopte Luc Wouters (hier: vorig jaar in KV Mechelen-Moeskroen). Foto: photo news
Het werd zondag onverwacht spannend, waardoor het ons pas in de loop van de week begon te dagen wat de verkiezingen echt veranderden. Dit zijn tien van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

Voor het eerst sinds de operatie Schone Handen moeten de topscheidsrechters dit weekend de boze fans trotseren. Worden ze verlamd door angst? ‘Ik zou het begrijpen als sommige scheidsrechters er nog niet klaar voor zijn.’

2.

Was Saudi-Arabië niet op weg om een vrijer of toch een minder archaïsch land te worden? De vermoedelijke foltering en moord op journalist Jamal Khashoggi wijzen eerder op rauwe barbarij.

3.

Bart De Wever zoekt in Antwerpen toenadering tot Groen. Die entente is niet ondenkbaar, maar na jaren vechten vergt ze het soort politieke wendbaarheid waar geen van beide partijen in uitblinken. Waarom zouden ze het erop wagen? Een nuchtere pro en contra.

4.

Een coalitie met Groen in Antwerpen kan een voorbode zijn voor Vlaamse of federale samenwerking na mei 2019. Dan moet ook Ecolo mee. Bart De Wever zei op verkiezingsnacht ‘no way’ tegen dat Ecolo. Maar zijn ze wel de groene extremisten voor wie sommigen hen in Vlaanderen houden?

5.

Voor de SP.A is het sinds zondagavond alleen maar erger geworden. Bij een rampzalige uitslag passen drastische maatregelen. John Crombez zal eindelijk zijn tanden moeten tonen.

6.

Met de comeback van Vlaams Belang heeft Bart De Wever opnieuw een Vlaams-nationale concurrent. En dan nog een voor wie hij zelf het bedje heeft gespreid, schrijft Bart Maddens op de opiniepagina’s.

7.

Vrijdag verscheen De Standaard na twintig jaar nog eens met AVV-VVK op de voorpagina. Waarom toch? Luister naar Bruno De Wever en Marc Reynebeau in de podcast die Wouter Van Driessche met hen maakte.

8.

Na alles wat er al over geschreven en beloofd is, krijgen we nu eindelijk het oordeel van onze filmrecensent Jeroen Struys over Girl. ‘Ga één keer kijken en je bent aangegrepen. Ga twee keer kijken en je bent nog meer onder de indruk.’ Vijf sterren.

9.

‘Ik ben nogal terughoudend in het opeisen van een maatschappelijke, en al helemaal van een politieke rol voor de literatuur’, schrijft Stefan Hertmans over dat oude debat naar de rol van literatuur. De Duitse president Steinmeier nodigde Hertmans uit voor een publiek gesprek daarover op de Frankfurter Buchmesse. Kijk eens naar wat lezers voor hebben op hen die niet lezen.

10.

Karl Lagerfeld ontwierp voor het Italiaanse luxemerk Fendi een sjaal die verdraaid goed lijkt op een vagina. Zou het een statement zijn, vraagt Cathérine De Kock zich nieuwsgierig af. Pussy power van Lagerfeld? Zouden die rijke dames dat rond hun nek hangen?