Rel met Spanje maakt Vlaanderen en Catalonië nog dikkere vrienden
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Foto: ISOPIX

Nu er een diplomatieke rel woedt met Spanje, worden de banden tussen Vlaanderen en Catalonië verder versterkt. Dat zijn Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en de Catalaanse minister van Internationale Betrekkingen Ernest Maragall vrijdag overeengekomen.

Maragall heeft vrijdag in de marge van de Europese top in Brussel samengezeten met Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Volgens Maragall besloot Spanje de diplomatieke status van de Vlaamse vertegenwoordiging in Spanje in te trekken omdat het ‘iedereen wil straffen die sympathie toont voor de Catalanen’.

‘Hoe kan een overheid een instelling van een andere democratische staat straffen?’ vroeg hij zich af. ‘Het is de verplichting van elke overheid en instelling als lid van de Europese Unie om de economische, culturele, sociale en diplomatieke relaties versterken.’ Maragall spreekt dan ook van een gebrek aan respect van de Spaanse regering, die de vrijheid van meningsuiting van Vlaanderen aan banden legt.

Catalonië en Vlaanderen sloten tien jaar geleden al een samenwerkingsakkoord rond verschillende thema’s af. ‘We zijn aan het bekijken hoe we die samenwerking nog kunnen versterken’, aldus Maragall nog. Die denkoefening zou ‘tegen begin volgend jaar’ rond moeten zijn. ‘We gaan daarna bekijken of minister Bourgeois een bezoek kan brengen aan Catalonië’, zegt hij nog.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in