Constructie Sagrada Familia na 136 jaar niet langer illegaal
De Sagrada Familia en zijn vele bouwkranen. Foto: AFP

Het is een van de beroemdste trekpleisters van Barcelona en een van de meest ingenieuze projecten van Gaudí. Maar tot nu toe bestond de Sagrada Familia officieel niet.

Aan de Sagrada Familia, de nog steeds niet voltooide basiliek van Antoni Gaudí (1852-1926), wordt al meer dan honderd jaar gebouwd zonder vergunning. Gaudí kreeg wel een bouwvergunning voor zijn initiële ontwerp, maar op latere verzoeken om de bouwplannen te wijzigen, hebben de autoriteiten nooit gereageerd. Het bouwwerk staat ook niet in het kadaster van de stad.

Die situatie is nu rechtgezet, dankzij ‘een historisch akkoord’, aldus burgemeester van Barcelona Ada Colau aan de Spaanse krant La Vanguardia.

De bouwers en het stadsbestuur hebben in 2015 onderhandelingen opgestart om de toestand te regulariseren. De komende tien jaar zal 36 miljoen euro van de inkomsten van de basiliek worden geïnvesteerd in beter openbaar vervoer en infrastructuur. In ruil daarvoor krijgt het bouwwerk de nodige vergunningen van het stadsbestuur.

De basiliek ontvangt elk jaar 4,5 miljoen bezoekers. Het bouwwerk zou in 2026 klaar moeten zijn, exact honderd jaar na de dood van Gaudí.