Dit zijn de laatste gemeenten waar het wachten is op een burgemeester
Foto: Photo News
Meteen na het publiceren van de verkiezingsuitslagen na 14 oktober waren de eerste burgemeesters al zeker van hun sjerp. Maar in sommige steden en gemeenten zijn de onderhandelingen na meer dan twee maanden nog steeds aan de gang.

Nu ook de moelijke onderhandelingen in Gent, Oostende en Aalst zijn afgelopen, blijven er nog een handvol plaatsen over waar het onduidelijk is wie die sjerp zal omgorden.

In Antwerpen, Heist-op-den-berg en Linkebeek lijkt de naam van de toekomstige burgemeester al vast te staan, maar slepen de gesprekken met mogelijke coalitiepartners aan. De partners die gedwongen lijken om in zee te gaan met de grootste partij staan niet bepaald te springen om met hen een bestuur te vormen. In Antwerpen praat de N-VA met de rivaal SP.A, in Heist-op-den-Berg kan de zittende CD&V-burgemeester kiezen tussen een alliantie met de N-VA, ofwel met drie andere partijen een coalitie op poten zetten. En in Linkebeek zorgt de communautaire kwestie traditioneel voor aanslepende onderhandelingen.

In enkele gevallen, zoals Ninove en Denderleeuw, is er nog geen witte rook omdat Vlaams Belang er de winnaar is en niemand met die partij wil samenwerken. De overige partijen zijn dan tot elkaar veroordeeld, hoewel ze niet altijd een even gemeenschappelijke agenda hebben. 

In Borsbeek is Vlaams Belang weliswaar een kleine partij, maar ze verhindert wel dat één van de twee andere lijsten een absolute meerderheid behaalt. Ook daar lijkt een coalitie om Vlaams Belang buitenspel te zetten onafwendbaar.