Tienduizenden Vlaamse en Brusselse jongeren maken vandaag reclame voor hun jeugdbeweging
De verschillende jeugdbewegingen verbroederen vandaag weer. Foto: fvv

In Vlaanderen en Brussel maken tienduizenden jongeren vandaag opnieuw reclame voor hun jeugdbeweging. Tijdens het jaarlijkse evenement de Dag van de Jeugdbeweging slaan tal van jeugdorganisaties de handen in elkaar om kleine en grote acties op poten te zetten.

De Dag van de Jeugdbeweging zet acht jeugdbewegingen in de kijker: Chirojeugd Vlaanderen, KLJ, KSA, Scouts en Gidsen Vlaanderen, FOS Open Scouting, IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen, JNM en Jeugd Rode Kruis. Zowat 275.000 jongeren zetten die dag hun jeugdbeweging uitgebreid in de schijnwerpers.

‘Een jeugdbeweging is de ideale plaats voor een zinvolle vrijetijdsbesteding en het smeden van vriendschappen voor het leven’, maken de initiatiefnemers zich sterk. ‘Het hele jaar door kunnen kinderen en jongeren er terecht voor leuke activiteiten waarbij spel, groei, groep en ontplooiing centraal staan. De ervaring die de jongeren op doen, de herinneringen die ze opslaan, dragen ze hun hele leven mee. Aangezien de jeugdbeweging er is voor en door de jeugd, is ze onmisbaar in vele jonge levens.’

Leiding en vrijwilligers in de bloemetjes

Ook de vele vrijwilligers en leiding die zich wekelijks inzetten voor de ondersteuning van vele groepen, verdienen het volgens de initiatiefnemers om die dag in de bloemetjes gezet te worden. In de Vlaamse provincies en in Brussel slaan jeugdbewegingen de handen in elkaar om acties te organiseren.

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz ondersteunt het evenement. ‘Vandaag staan Vlaanderen en Brussel weer op stelten. Elk jaar opnieuw doet het zo’n deugd om meisjes en jongens, tieners en pubers, leidsters en leiders op de Dag van de Jeugdbeweging zo enthousiast reclame te zien maken voor een van onze sterkste merken en grootste troeven: onze jeugdbewegingen’, benadrukt Gatz.