Zieke Monfils wint Frans topduel en schakelt titelverdediger uit op European Open in Antwerpen
Foto: Photo News

Gaël Monfils (ATP 38) heeft donderdag in een Frans onderonsje titelverdediger Jo-Wilfried Tsonga (ATP 75) uitgeschakeld in de tweede ronde van de European Open in Antwerpen (hard/612.755 euro).

Het zesde reekshoofd, in de eerste ronde een maatje te groot voor Ruben Bemelmans (ATP 110), versloeg Tsonga in drie sets met 6-4, 3-6 en 6-4. De wedstrijd duurde 1 uur en 56 minuten.

Monfils vroeg een medische time-out aan na de tweede set. Vroeg in de derde set verdween hij even in de coulissen met maagproblemen. "Voor mij was het sowieso al een zware week geweest, en op de koop toe voelde ik me niet opperbest", stelde de Fransman. "De toernooidokter stelde vast dat mijn bloeddruk aan de lage kant was en ik moest op een bepaald moment ook overgeven. Daarna ging het weer beter en slaagde ik er gelukkig in de match nog te winnen. Ik hoop dat de nacht goed verloopt. Op een bepaald moment was een opgave dichtbij. Maar ik zei tegen mezelf: 'Laten we nog de twee volgende opslagspelletjes bekijken'. Gelukig kon ik de wedstrijd nog winnen."

"Jo-Wilfried speelde een zeer goede wedstrijd", vervolgde Monfils. "Het is nooit gemakkelijk spelen tegen Jo, zelfs al keerde hij terug na een lange afwezigheid."

Tsonga vindt uitschakeling geen drama 

"Dit is niet echt een catastrofe voor mij. Ik ben blij dat ik deze week twee goede wedstrijden heb kunnen spelen", reageerde Tsonga, die dit seizoen zeven maanden out was met een blessure aan de meniscus, begin april onderging hij een knieoperatie. Pas vorige maand vierde hij zijn rentree in Metz. "Ik had graag nog beter gespeeld en meer rondes overleefd, maar dat was hier niet het doel. Ik wou vooral spelen en opnieuw van de overwinning proeven, wat gelukt is in de eerste ronde."
In de kwartfinales treft Monfils de Canadees Vasek Pospisil (ATP 79). Die was woensdag te sterk voor zijn landgenoot en derde reekshoofd Milos Raonic (ATP 20).

Kyle Edmund stoomt verrassend vlot door naar kwartfinales

Ook topreekshoofd Kyle Edmund (ATP 15) heeft zich donderdag geplaatst voor de kwartfinales. De Brit had in de tweede ronde weinig moeite met de Spanjaard Albert Ramos-Vinolas (ATP 64): 6-0 en 6-2 na 56 minuten.

"Je verwacht niet dat je makkelijk zal winnen, maar ik wist wel dat ik goede kansen had", stelde hij. "Op training bleef het goed gaan na mijn goede periode in Azië."

Bij de laatste acht staat Edmund, die vrij was in de eerste ronde, tegenover Ilya Ivashka (ATP 97). De Wit-Russische qualifier rekende af met de Italiaan Salvatore Caruso (ATP 167): 6-3, 6-7 (8/10) en 7-5. "Ik ken Ivashka niet echt goed. We hebben nog nooit tegen elkaar gespeeld. Hij heeft hier al twee goede matchen afgewerkt, hij voelt zich dus goed. Ik verwacht een lastige wedstrijd", besloot Edmund.