De schoonmaak van de oceaan is begonnen: eerste installatie compleet
Boyan Slat Foto: AP

‘We zijn klaar om met de opkuis te beginnen’, tweet The Ocean Cleanup, een initiatief van de jonge Nederlander Boyan Slat. Hij wil het plasticafval in de Stille Oceaan opruimen.

Slat is een 24-jarige Nederlander die vijf jaar geleden The Ocean Cleanup oprichtte. In september werd zijn uitvinding in Alameda, nabij San Francisco, te water gelaten. De installatie is 600 meter lang, heet Systeem 001 maar kreeg de roepnaam Wilson. Ze werd 450 kilometer ver de oceaan in gesleept.

Wilson doorstond alle testen, en werd 1.850 km verder gebracht, naar het afvaleiland Pacific Garbage Patch genaamd. Dat gebied ligt halverwege tussen Californië en Hawaï.

Het doel is om de plastic soep die in de oceaan ronddrijft op te ruimen. De afvalberg in de Stille Oceaan is 50 keer groter dan de oppervlakte van België, en weegt 113 miljoen kilogram. Slat wil dat binnen de vijf jaar halveren, en het afval blijven halveren tot alles is opgeruimd. Binnen enkele maanden moet het eerste plastic afval aankomen in de haven van San Fransisco. Daar wordt het eerst geanalyseerd, vooral om te weten te komen waar al dat plastic juist vandaan kwam, en daarna door recyclagebedrijven verwerkt.

Jongensdroom

Voor de jonge Boyan Slat is de Ocean Cleanup een jongensdroom die uitkomt. Hij is er al mee bezig van op de middelbare school en liet er zijn universitaire studies voor schieten. ‘Ik ben met niets anders bezig geweest’, zei hij in dS Weekblad, ‘ik sta ermee op en ga ermee slapen. Ik droom er zelfs van. Maar als ik niet zo gefocust was geweest, was het nooit zover gekomen.’