Al 98 dieren besmet met Afrikaanse varkenspest
Themabeeld Foto: rr

In ons land zijn nu al 98 everzwijnen aangetroffen die besmet zijn met de Afrikaanse varkenspest. Dat heeft Waals minister van Landbouw René Collin (cdH) donderdag gezegd in het Waals Parlement.

In totaal zijn 188 kadavers van everzwijnen geanalyseerd, waarvan 157 binnen de 63.000 ha grote veiligheidsperimeter die in de provincie Luxemburg is ingesteld. De kadavers die buiten die zone werden aangetroffen, testten allemaal negatief.

De meeste besmette dieren werden aangetroffen in de dorpjes Buzenol (Etalle), Ethe (Virton) en in het militaire domein Lagland bij Aarlen.

Het virus van de Afrikaanse varkenspest werd midden september in het zuiden van België aangetroffen. Het virus woedt bij wilde everzwijnen, er werd nog geen enkele varkenskwekerij getroffen. De Afrikaanse varkenspest is ongevaarlijk voor de mens.

Afsluiting

Ook in Frankrijk is er nog geen besmet dier aangetroffen, maar omdat het virus zo besmettelijk is, neemt de Franse overheid draconische maatregelen. Eerder werd beslist dat de Franse departementen Meuse, Meurthe-et-Moselle en Ardennes afsluitingen zullen plaatsen op de grens met ons land, met de bedoeling om de Afrikaanse varkenspest in te dijken. Ook de toegang tot de bossen wordt in een aantal gebieden verboden.