Wout van Aert heeft na zes tweede plaatsen zijn eerste zege van het veldritseizoen beet. In het West-Vlaamse Ardooie won de wereldkampioen voor het derde jaar op rij de Kermiscross. De 24-jarige Van Aert profiteerde optimaal van de afwezigheid van Mathieu van der Poel. “De kop is eraf, ik wist bijna niet meer wat winnen was”, grapte een duidelijk opgeluchte Van Aert.

Het parcours op en rond de Stationsstraat, ook gekend als aankomstzone van een etappe in de BinckBank Tour, is 2.850 meter lang waarvan er 2.030 meter loopt over weidegrond. Die lag er dit jaar perfect berijdbaar bij en dat leverde een razendsnelle wedstrijd op. Halfweg koers zaten alle favorieten in een pelotonnetje van dertien renners, met onder hen naast topfavoriet Wout van Aert onder anderen ook Toon Aerts, Gianni Vermeersch, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt.

Wietse Bosmans, Thomas Joseph en de Duitser Marcel Meisen verloren even voeling voorin, maar konden net voor halfcross toch opnieuw aansluiting vinden. Van Aert voerde op dat moment het tempo op en enkel Gianni Vermeersch en Michael Vanthourenhout waren bij machte de wereldkampioen te volgen. Voor Vanthourenhout ging het plots te snel voorin en hij moest op drie ronden van het einde Vermeersch en Van Aert laten rijden. Achter dit duo vond de West-Vlaming steun bij Toon Aerts en Eli Iserbyt. Wat verderop volgden Nicolas Cleppe, Jim Aernouts, Tim Merlier en de Brit Thomas Pidcock.

 

 

Bij een eerste versnelling van Van Aert in de slotronde plooide Vermeersch nog niet en Toon Aerts bracht de achtervolgers zelfs nog terug tot op zes seconden. Bij een ultieme demarrage brak echter de tegenstand en uiteindelijk kwam Van Aert solo over de finish. Vermeersch werd knap tweede, Aerts mocht als derde meer op het podium.

 

 

De vreugde was groot bij zijn echtgenote Sarah en mama Ivonne, maar ook bij de wereldkampioen zelf: “De kop is eraf. Ik wist bijna niet meer hoe ik mijn armen in de lucht moest steken aan de streep”, grapte hij na de finish.

“Nog stukje verwijderd van zege tegen Mathieu”

“Deze zege is zeker leuk, het was uiteraard vooraf het doel om hier die eerste zege te pakken en ik heb ze toch op een mooie manier behaald, denk ik. Iedereen wist dat het een snel en lichtlopend parcours was, niemand had zin om van in het begin de beuk erin te gooien en ik wilde ook in de eerste helft mijn krachten wat sparen. Zo zat iedereen nog fris, maar vlak na halfkoers heb ik de koers toch opengebroken. Zo kwam ik met Gianni voorop. Maar ik kreeg hem niet gelost, hij reed enorm sterk. Dan heb ik maar alles op de laatste ronde gezet en een beetje gepokerd. Met die wind mee, wilde ik de spurt op het asfalt niet afwachten en heb ik op die laatste veldstrook alles op alles gezet. Zo kon ik met een paar meter voorsprong de weg opdraaien.”

“Dit geeft natuurlijk vertrouwen, al heb ik nog niet de beste benen. Maar het is leuk om weer te winnen en plezant om zo terug te kunnen keren naar de Kempen. Na die eerste cross in Geraardsbergen had ik ook niet gedacht dat ik er zo lang op zou moeten wachten. Of ik dit nodig had? Ja, als coureur heb je dat wel nodig. Maar natuurlijk, als ik Mathieu eens zou kunnen kloppen, geeft dat nog meer vertrouwen. Daar ben ik nog een stukje van verwijderd: stap voor stap. En dat Van der Poel hier niet was, doet niets af aan mijn zege. Als ik zo zou redeneren, dan kom ik hier ook niet aan de start en dat zou jammer zijn voor deze organisatoren en de fans.”

LEES ALLE REACTIES. Van Aert opgelucht na eerste zege, Vermeersch en Aerts berusten in ereplaatsen

Wout van Aert heeft zijn eerste zege van het veldritseizoen beet: “De kop is eraf, dit had ik toch nodig”
Foto: hc
Wout van Aert heeft zijn eerste zege van het veldritseizoen beet: “De kop is eraf, dit had ik toch nodig”
Foto: hc

Mathieu van der Poel verkoos wat rust in te bouwen nadat hij eergisteren nog in de Sluitingsprijs van Putte-Kapellen op de weg actief was. De Kermiscross telt niet mee voor een klassement.

De wedstrijd voor vrouwen elite was aan zijn vierde uitgave toe en daar ging de zege naar Loes Sels.

Uitslag:

1. Wout van Aert (Cibel-Cebon Offroad)

2. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777)

3. Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions).