Groen vraagt hertelling in Bilzen
johan danen Foto: sven dillen

In Bilzen vraagt Groen een hertelling aan, zo meldt Groen-kopman Johan Danen. De Groenen kwamen amper 5 stemmen tekort om een extra zetel binnen te rijven. Kwamen die stemmen allemaal van Bilzen Bruist – de lokale SP.A-lijst – dan volstonden zelfs 3 stemmen.

Een mogelijke hertelling kan een grote invloed hebben op de coalitievorming. Vandaag staat een coalitie tussen Beter Bilzen, N-VA en Bilzen Bruist in de stijgers, en die heeft een nipte meerderheid van 16 zetels. Als Groen alsnog een zetel kan binnenrijven, dan heeft die coalitie geen meerderheid meer. Het verschil tussen die extra zetel of niet was heel miniem. 

'Ik ben het mijn kiezers verplicht om alles uit de kast te halen om ons project te realiseren', zegt Johan Danen. Volgens de Groen-kopman zijn er aanwijzingen van onregelmatigheden. Zo blijken er tientallen stembrieven vermist: het aantal dat op de telbureaus aankwam, strookt niet met de aantallen die vertrokken op de kiesbureaus.

Groen dient volgende week klacht in bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Die moet dan oordelen of er herteld moet worden. Daarbij wordt nagegaan of de stembusslag inderdaad nipt was, en of er eventuele processen-verbaal opgemaakt zijn. Tot op vandaag heeft de Raad nog geen vragen binnengekregen voor een hertelling.

De hele verkiezingsavond zag het er naar uit dat de huidige coalitie tussen Beter Bilzen, de N-VA (van Frieda Brepoels) en Bilzen Bruist met 15 van de 31 zetels geen meerderheid meer had. Op dat moment zouden Johan Sauwens (Trots op Bilzen) en Johan Danen (Groen) met respectievelijk 12 en 2 zetels al samen een voorakkoord hebben gesloten. Maar toen de resultaten van het laatste stembureau binnenkwamen, Martenslinde, kantelde alles alsnog in het voordeel van Beter Bilzen, N-VA en Bilzen Bruist.

Opmerkelijk is dat zes jaar geleden iets gelijkaardigs gebeurde. Toen zag het er de hele verkiezingsavond naar uit dat de coalitie van Johan Sauwens verder zou kunnen besturen. Pas toen de laatste stemmen geteld werden, bleek de zetel toch naar N-VA te gaan, waardoor de toenmalige coalitie geen meerderheid meer had. Het verschil bedroeg amper 6 stemmen.