Ivan Leko wil schandaal achter zich laten en statement maken: “Club is mijn tweede familie”
Foto: BELGA

Club Brugge hervat vrijdagavond de vaderlandse voetbalcompetitie met een thuiswedstrijd tegen Waasland-Beveren. Anderhalve week nadat operatie ‘Propere Handen’ de Belgische voetbalwereld op zijn grondvesten deed daveren, wilde Ivan Leko – een van de verdachten in de zaak – opnieuw aan voetballen denken. Vragen over het voetbalschandaal waren dan ook verboden.

Leko toonde zich vanmiddag gebrand op revanche tijdens de persconferentie in aanloop naar de match tegen Waasland-Beveren. Op sportief vlak – tegen Standard en Atlético Madrid werd twee keer verloren – maar ook op persoonlijk vlak na de bom onder het Belgisch voetbal en zijn aanhouding.

“Of ik klaar ben? 200 procent”, was Leko duidelijk. “De prioriteiten in mijn leven zijn mijn familie en mijn tweede familie, zijnde Club Brugge. Deze club is heel speciaal voor mij. Ik heb de voorbije week de steun van de supporters gekregen en ik wil die in drievoud teruggeven. Ik ben heel trots een lid te zijn van de familie van Club Brugge.”

Leko had het over de steun nadat hij terug op de trainingsveld verscheen vorige vrijdag.

“Het was inderdaad geen normale voorbereiding”, aldus de Kroatische T1 van blauw-zwart. “Ik was afwezig door redenen die iedereen kent. Maar dat is voorbij. We moeten nu verder kijken. Vandaag en morgen tellen, niet gisteren. Het zal een speciale wedstrijd worden natuurlijk, ik ben ook niet dom. Maar onze goesting om een statement te maken is enorm. We bleven twee keer achter zonder resultaat en willen ons bewijzen.”

Normaliter wordt Waasland-Beveren thuis een hapklare blok, al had Club Brugge logischerwijs de afgelopen weken geen normale wedstrijdvoorbereiding. Er was de hele hetze rond de operatie ‘Propere Handen’ maar er waren ook interlands. Zo ontbraken naast Mechele, Vanaken en Danjuma ook nog enkele andere basisspelers zoals Mitrovic en Letica. “Internationals zijn mooi voor de uitstraling van onze ploeg, maar eenvoudig is het natuurlijk niet. De voorbereiding op de wedstrijd wordt daardoor een beetje verstoord. Maar we accepteren de situatie en ik ben erg blij met wat ik op training heb gezien.”

Club wil de draad dus opnemen met een klinkende zege. “Onze laatste wedstrijden waren qua resultaat niet goed. En daarom willen we opnieuw in de ‘winning mood’ geraken. En dat kan met kwaliteit en energie op het veld”, aldus Leko.