Reynders: ‘Niet mijn rol om tussen te komen in Vlaams beleid’
Foto: ISOPIX

Didier Reynders wacht op een brief van de Vlaamse overheid die hij zal doorgeven aan de Spaanse ambassadrice. Verder wil de minister van Buitenlandse Zaken zich niet mengen in het dispuut. In de Kamer goot N-VA Kamerklid Luyck nog wat olie op de vurige relaties tussen Spanje en Vlaanderen.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders kwam in de Kamer antwoorden op vragen van Kamerleden Peter Luyckx (N-VA), Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Veerle Wouters omtrent zijn beslissing om de Spaanse ambassadrice niet op het matje te roepen om uitleg te vragen, zoals minister-president Geert Bourgeois hem had gevraagd na een diplomatiek incident rond Jan Peumans.

‘Het is niet de rol van de minister van Buitenlandse Zaken om commentaar te geven op verklaringen van de minister-president. Dat is een zaak tussen Vlaanderen en Spanje’, aldus Reynders. ‘We hebben afgesproken dat hij me een formele brief zal sturen met de boodschap die het Vlaams Parlement wil overbrengen aan de Spaanse ambassadrice.’

‘Belgische ambassadeur in Spanje terugroepen’

Spanje had dinsdagavond laten weten de diplomatieke banden met Vlaanderen te verbreken. De Vlaamse vertegenwoordiger in Spanje verliest zijn diplomatiek statuut en Spanje zal geen nieuwe vertegenwoordiger accrediteren.

‘Spanje is zeer recent veroordeeld door Mensenrechtenhof in het kader van vrije meningsuiting. Wat moet er nog gebeuren opdat federale regering in actie zal schieten?’ vroeg Wouters zich af. Op de oproep van Luyckx om onmiddellijk de Belgische ambassadeur in Spanje terug te roepen, klonk luid applaus in de Kamer.

'Ik vind dat Spanje vandaag onwaardig is om een lidstaat te zijn van de Europese Unie', citeerde Luyckx de woorden van zijn partijgenoot die de aanleiding vormen voor de rel.Hij kreeg daarvoor luid applaus van zijn partijgenoten.

Aanleiding zijn uitspraken van Vlaams parlementsvoorzitter Peumans over de Catalaanse kwestie en een speech die Peumans recent nog hield bij de opening van een fototentoonstelling. Daarbij verwees Madrid naar een vergelijking die Peumans zou hebben gemaakt met Bosnië, al sprak Peumans dat laatste tegen.

Luyckx noemde het in de Kamer 'zeer bizar' dat Vlaanderen op de vingers wordt getikt voor uitspraken van een volksvertegenwoordiger, 'terwijl Spanje op de vinger zou moeten worden getikt voor wat daar gebeurt'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig