Even op een rij: wie wil nog met wie in zee in Oostende?
Wouter De Vriendt (l.) en Bart Tommelein (r.) Foto: efo

Zie je van ’t Zeitje? Dan kun je amper om het politieke OXO-spel in Oostende heen. Wie nog tussen wie in bed wil liggen, en wie zeker niet met wie, het wordt zo stilaan een kluwen waar een kat haar jongen niet meer in terugvindt. Een overzicht.

Bart Tommelein (Open VLD - 9 zetels)

Wie meende vanmorgen een ‘bocht’ te ontwaren in het discours van de liberale frontman Bart Tommelein, is eraan voor de moeite. Zo zegt zijn woordvoerster. ‘We hebben altijd gezegd dat we de Stadslijst niet uitsluiten, maar dat ze niet onze voorkeur wegdraagt. Wij gaan nog altijd voor een vernieuwingscoalitie van Open VLD, N-VA, CD&V, Groen - zonder socialisten.’ Tommelein heeft zich vastgeklikt aan CD&V en N-VA, en zij mogen op hem rekenen, luidt het. ‘Ik ben een man van mijn woord.’

Maar als Tommeleins vernieuwingscoalitie uiteindelijk niet mogelijk blijkt, wordt de huidige coalitie (Stadslijst a.k.a. SP.A, Open VLD en CD&V) wellicht voortgezet. Het trio dat vandaag de Koningin der Badsteden bestuurt, heeft samen 23 op de 41 zetels en dus genoeg.

Wouter Devriendt (Groen - 5 zetels)

Dat Tommelein niet (meer) uitsluit dat hij eindigt in een coalitie met de Stadslijst, voert de druk op Groen op. Die partij wijkt voorlopig geen millimeter af van haar standpunt: een echte vernieuwingscoalitie is een paars-groene coalitie van Groen, de Stadslijst en Open VLD - goed voor 25 zetels. Groen-boegbeeld Wouter De Vriendt had vanmorgen een gesprek met Tommelein.

‘We zijn blij met de aankondiging van John Crombez (SP.A) om met de liberalen te praten’, verklaart De Vriendt. ‘We willen eerst dat initiatief van de socialisten alle kansen geven, alvorens we ingaan op een tweede gesprek met Bart Tommelein.’ Die laatste moet wel, dixit De Vriendt, burgemeester worden van de paars-groene coalitie. Daar laat hij geen enkele twijfel over bestaan.

John Crombez (Stadslijst - 11 zetels)

De nationale SP.A-voorzitter kan het groen-blauwe gekrakeel in zijn stad niet langer aanzien en heeft de touwtjes in handen genomen. Lijsttrekker en uittredend burgemeester Johan Vande Lanotte is van het toneel verdwenen.

‘Wij zijn de grootste, het is normaal dat wij contact opnemen met alle andere democratische partijen’, laat Crombez verstaan. De socialist zei gisteren op Radio 1 dat hij wil bemiddelen als de pogingen van Tommelein morgen zouden vastlopen. Hij ziet zichzelf als een ‘meer neutrale figuur’ dan Vande Lanotte.

Björn Anseeuw (N-VA - 7 zetels)

De N-VA wil wel met Tommelein en met de christendemocraten en à la limite de groenen, maar niet met de Stadslijst van Vande Lanotte besturen. ‘Numeriek zouden we dan niet nodig zijn, dus het zal zonder ons zijn’, luidt het. Nochtans belde Crombez al op de avond van de verkiezingen met Anseeuw, blijkt vandaag in Het Nieuwsblad. ‘We verkiezen het project van Tommelein, maar zullen luisteren naar de Stadslijst als het moet. We zijn beleefde mensen’, lacht Anseeuw.

De N-VA is pas de derde grootste partij in Oostende en niet aan zet, maar in de vernieuwingscoalitie is ze wel nodig. Het project kan eventueel wel zonder CD&V - maar heeft dan maar één zetel op overschot.

Cyriac Borloo (CD&V - 3 zetels)

Tommelein verbod dinsdagochtend al zijn lot aan dat van CD&V, na een constructief gesprek met de Oostendse CD&V-voorzitter Cyriac Borloo. Die toonde zich tevreden na de meeting in het stadhuis. ‘We hebben alleen over inhoud gepraat, niet over personen of mandaten. Het is duidelijk dat wat voor CD&V belangrijk is de komende zes jaar, ook in het project van Tommelein is opgenomen. We zijn tot een compromis gekomen. Het is een mooi, vernieuwend project’, aldus Borloo.

De CD&V heeft naar eigen zeggen geen exclusieven, maar loopt het meest warm voor een constructie met N-VA en Groen. Zonder één van die twee lukt het niet, alleen de christendemocraten zelf zijn strikt mathematisch overbodig als alle anderen meedoen. Borloo: ‘We roepen Groen op het voorstel van Tommelein te bekijken.’