VRT stuurt financiële samenwerking met externe partners bij
Foto: Joyce van de Ven (JDV)

De VRT stuurt de regels bij over uitzendingen op locatie waar een deel van de kosten wordt gedragen door een externe partner. Er zal voortaan geen samenwerking meer worden aangegaan voor een interventie op locatie.

Vorige week raakte bekend dat de VRT betaalde samenwerkingen aangaat voor speciale live-uitzendingen van radioprogramma’s. De externe partner, zoals een cultuurhuis of een beurs, draagt in dat geval een deel van de productiekosten. De omroep zei in eerste instantie dat er niet wordt betaald voor uitzendingen van de nieuwsdienst op locatie. Dat bleek later niet te kloppen. Zo werd er drie keer betaald voor een uitzending van het actuaprogramma De Ochtend op Radio 1.

In het Vlaams Parlement gaf de VRT-top meer uitleg, na vragen van Wilfried Vandaele (N-VA), Bart Caron (Groen), Katia Segers (SP.A) en Lionel Bajart (Open VLD).

‘In naam van alle makers: deze samenwerkingen zijn altijd vanuit een groot engagement en met absolute redactionele onafhankelijkheid gebeurd’, zei Els Van De Sijpe, mediamanager Radio bij de VRT. ‘Wij gaan ook op locatie zonder enige vorm van betaling, omdat we het belangrijk vinden ook de kleine organisaties te steunen.’

Kosten delen

Omdat er een perceptieprobleem is ontstaan, stopt de VRT evenwel met de samenwerking voor interventies op locatie. Het gaat bijvoorbeeld om Radio 2 dat aandacht besteedt aan een specifieke locatie tijdens de Week van het Bos.

De omroep zal dat soort korte interventies blijven doen, maar dan zonder tussenkomst in de kosten. De maatregel wordt onmiddellijk van kracht, al zullen de engagementen die al werden getekend nog wel worden nagekomen.

Wat de VRT wel blijft doen is de kosten delen voor een volledige uitzending op locatie. Ook bij een uitzending vanuit bijvoorbeeld een cultuurhuis of op een bouwbeurs, heeft de redactie volledige onafhankelijkheid, benadrukte de directie donderdag. De samenwerkingen waren vorig jaar goed voor 0,64 procent van de totale inkomsten van de omroep.