Japanse kerselaars nu al in bloei door tyfoon
Foto: REUTERS

Op vele plaatsen in Japan staan de kerselaars in bloei, een fenomeen dat normaal pas in het voorjaar te zien is. De schuldige is het extreme weer de voorbije weken.

Het is een zicht dat normaal voor maart of april wordt bewaard: de roze kerselaars in Japan. Maar op een 350-tal plaatsen in het hele land zijn nu al bloesems aan het ontluiken, bijna een half jaar te vroeg.

Experts wijzen naar het extreme weer de voorbije weken, met de twee tyfoons op kop. Het natuurgeweld heeft heel wat bomen gestript van hun bladeren, maar die geven net een stof af die verhindert dat reeds ontwikkelde bloemknoppen te snel zouden openbloeien. Ook het ongewone warme weer in de nasleep van de tyfoons doet de bloemknoppen geloven dat de lente in het land is.

Hiroyuki Wada van de Flower Association of Japan zegt dat dit vroeger ook al is gebeurd, maar toen beperkt bleef tot een bepaalde regio. Wie in het voorjaar een reis naar Japan op de planning heeft gestaan, stelt hij gerust. Hoewel de bloemknoppen die nu bloeien verloren zijn, gaat het volgens Wada nog altijd om een beperkt aantal bomen.

Japanse kerselaars nu al in bloei door tyfoon
De kerselaars staan normaal op hun mooist in maart en april Foto: IMAGEGLOBE