Ophef over beeld zegevierende PS: fotograaf dient Francken van antwoord
Vrouwen fotograferen het overwinningsfeest vanuit de uitvalsbasis van de PS in Molenbeek Foto: BELGA

Het overwinningsfeest van PS-kandidate Catherine Moureaux in Molenbeek toont volgens Theo Francken (N-VA) ‘de dood van het socialisme in Europa’. Volgens de fotograaf werd de opmerkelijke foto van Moureaux, gemaakt voor de uitvalsbasis van de Molenbeekse PS, uit zijn context gehaald.

Nadat vorige zondag duidelijk was geworden dat de Parti Socialiste opnieuw de grootste partij werd in Sint-Jans-Molenbeek, kwamen aanhangers van de Franstalige socialisten bijeen in de straten van de Brusselse gemeente voor een overwinningsfeest. In het feestgedruis beklom lijsttrekster Catherine Moureaux op gegeven ogenblik de motorkap van een witte wagen, waarna ze omgeven leek te zijn door uitsluitend mannen.

Een opmerkelijk beeld, dat ook Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, niet is ontgaan. Op Twitter schreef hij donderdagochtend dat de foto ‘de dood van het socialisme in Europa aantoont’. ‘Dit is de nieuwe burgemeester van Molenbeek. Alle andere vrouwen moeten thuisblijven. #mensenrechten’, luidt het.

Francken tweette de foto zelfs meermaals, telkens met een ander bijschrift. In een andere tweet vroeg hij zich bijvoorbeeld af of het tafereel 'het toekomstige samenlevingsmodel van de PS' moet voorstellen. Een derde keer tweette hij 'Kanaalplan ih kanaal, jihadplan op tafel', verwijzend naar het antiterreurplan dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft uitgerold na de aanslagen in Brussel.

Te voet

De fotograaf die het beeld maakte, Mathieu Golinvaux, zei afgelopen dinsdag in de Franstalige krant L’Avenir al dat dit ene beeld niet het volledige verhaal vertelt.

‘Moureaux werd tijdens het overwinningsfeest omringd door heel wat mannen, daar bestaat geen twijfel over’, schrijft Golinvaux, ‘maar zeker niet uitsluitend door mannen’.

Golinvaux: ‘Nadat bekend was geworden dat de PS na zes jaar in de oppositie terug de burgemeester zou leveren, brak er een volksfeest uit. Het was toen al tien uur in de avond, maar lijsttrekster Moureaux was nog nergens te zien. Later bleek ze te voet onderweg te zijn naar de feestende massa in de Vierwindenstraat, maar omdat voorbijgangers haar voortdurend aanklampten op straat, raakte zij amper op haar bestemming.’

Bleven weg uit massa

Om zich een weg door de massa te kunnen banen, hees Moureaux zich vervolgens op de schouders van een partijgenoot, die haar tot aan de uitvalsbasis van de Molenbeekse PS bracht. Daar aangekomen klom ze op de motorkap van de witte wagen, om haar aanhang kort toe te zwaaien. ‘Rond die wagen stonden heel wat mannen, maar niet uitsluitend mannen. Dat is ook te zien op andere foto’s die zijn gemaakt’, verzekert Golinvaux. ‘Er waren heel veel vrouwen aanwezig, alleen bleven velen van hen liever iets weg uit het gewoel. Ze zaten op de stoep, of binnenin het gebouw. Daarom zijn ze niet op dat ene beeld te zien. Maar eens binnen omhelsde Moureaux hen ook.’

Golinvaux: ‘Pas de volgende ochtend merkte ik dat mijn foto’s voluit circuleerden, vaak voorzien van racistisch commentaar, de ene nog meer misselijkmakend dan de ander. Zoals steeds blijkt het mogelijk dat een enkel beeld veel lijkt te insinueren als het uit zijn context is gehaald.’