Streetart-kunstenaar Banksy wilde zijn kunstwerk ‘Girl with a balloon’, dat op een veiling in Londen deels vernietigd werd, eigenlijk volledig vernietigen. Dat moet blijken uit een video die hij woensdag op zijn website plaatste.

Op de beelden is niet alleen te zien hoe hij de versnipperaar installeert, maar ook hoe het werk gedeeltelijk vernietigd wordt nadat de veilingmeester het kunstwerk toewijst aan een koper. Op het einde van het filmpje verschijnt in beeld de tekst dat het mechanisme ‘bij tests telkens correct functioneerde.’ Vervolgens is te zien hoe een kopie van het beeld daadwerkelijk volledig wordt versnipperd.

Het beroemde beeld ‘Girl with a balloon’ werd bijna twee weken geleden voor omgerekend bijna 1,2 miljoen euro verkocht. Kort nadat het werk was afgeklopt, trad tot ontzetting van vele aanwezigen een versnipperaar in werking die in het kader ingebouwd was. Slechts het bovenste deel van het kunstwerk bleef heel, de rest hing in stroken eronder.

Banksy, van wie de identiteit onbekend is, beschreef de actie later op Instagram als een allang geplande kritiek op de kunstmarkt. Het veilinghuis deelde mee dat de koopster een ‘Europese verzamelaar is die al jarenlang klant is van Sotheby’s’. Ze zou het werk ook versnipperd aanvaarden. ‘Het is het eerste kunstwerk uit de geschiedenis, dat tijdens een veiling live ontstaan is’, klinkt het.