Michel ontkent problemen met begroting: 'Berichtgeving is fake news'
Foto: REUTERS
Volgens premier Charles Michel heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op de Europese top gezegd dat er geen enkel probleem is met de Belgische begroting. De eerste minister reageert daarmee op berichten dat België eerstdaags een kritische brief van de Europese Commissie zou ontvangen.

Michel en Juncker wonen allebei de Europese top bij die momenteel in Brussel plaatsvindt. 'Juncker heeft mij letterlijk gezegd: 'Zeg aan de Belgische pers dat er geen probleem met België is'', aldus Michel, die de berichtgeving over de Belgische begroting verder als 'fake news' betitelt.

De Tijd meldt donderdag dat de Commissie eerstdaags een brief naar België zal sturen omdat de ontwerpbegroting voor 2019 niet aan de regels zou voldoen. Ons land zou net als Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk tot een select clubje behoren dat zo'n reprimande krijgt.

Volgens Michel is er echter geen sprake van een reprimande. 'Het gaat om de klassieke uitwisseling van brieven tussen een land en de Commissie over de strategie voor hervormingen en onze budgettaire situatie', nuanceert Michel. De premier erkent dat België nog budgettaire vooruitgang moet boeken, maar de regering heeft volgens hem al 'veel inspanningen geleverd' en ervoor gekozen om de belastingen te verlagen.

Van de pot gerukt

Maar terwijl Michel ontkent dat er sprake is van Europese kritiek op de Belgische begroting, haalde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) donderdagochtend al uit naar die veronderstelde kritiek. Van Overtveldt noemde de vergelijking die de Europese Commissie zou maken tussen ons land en Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk 'van de pot gerukt'.

‘Over die beoordeling van onze begroting gaan we nog een heel hartig woordje spreken met de Europese Commissie’, zei Van Overtveldt donderdag in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

‘Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk zijn landen die flirten met de drieprocentnorm wat het begrotingstekort betreft, of er soms zelfs over zitten. Bovendien zitten zij allemaal in een trend van stijgende overheidsschuld, bij ons daalt die’, aldus de minister. ‘De Commissie maakt één zak van landen die niet in één zak thuishoren, en vooral België niet.’

Afwijking mogelijk

Zolang de begroting niet in evenwicht is, moet België die elk jaar met 0,6 procentpunt gezonder maken. Voor 2019 doet België een inspanning van 0,2 procentpunt, te weinig dus. ‘Maar in 2017 hebben we veel meer gedaan dan wat was gevraagd’, zegt Van Overtveldt. ‘Bovendien heeft de commissie zelf flexibiliteit in het leven geroepen: als er structurele hervormingen zijn, bij ons bijvoorbeeld de taxshift, en voldoende investeringen, dan is een afwijking mogelijk.’

De minister zei verder met Europa ‘nog een heel hartig woordje te willen spreken’. De definitieve beoordeling volgt eind november.

Beschamend

Economen en begrotingsspecialisten zijn ondertussen niet mals voor de regering-Michel. Volgens Geert Noels is het nu het moment om ons tekort terug te dringen. 'De rente staat laag en de economie draait goed. Als je nu bespaart, heeft dat nauwelijks impact. Als het slecht gaat, is het vernietigend voor de koopkracht.'

Noels noemt het beschamend dat België ons bij de ‘Club Med-landen’ schaart. 'Het nieuwste rapport van het World Economic Forum geeft ook aan dat we qua concurrentiekracht enorm slecht scoren (ons land zakt van plaats 19 naar 21,red.). De malaise zit diep.'