Jóhann Jóhannsson wint postuum in Gent
Foto: rr

Dood maar niet vergeten: Jóhann ­Jóhannsson werd in Gent gekroond tot beste componist van het jaar op de uitreiking van de World Soundtrack Awards.

De IJslander overleed op 9 februari van dit jaar aan een overdosis, maar woog toch nog op het jaar met enkele straffe composities voor films zoals Mandy, een film met Nicolas Cage die overigens ook speelde op Film Fest Gent. Zijn prijs werd in ontvangst genomen door Hildur Guðnadóttir, die als cocomponiste mee had geschreven aan de ­muziek van Mary Magdalene, een andere film die na zijn overlijden uitkwam.

De prijs voor beste song geschreven voor een film ging naar ‘Black panther’, het nummer van Kendrick Lamar voor de gelijknamige superheldenfilm, dat hij schreef met een handvol hiphop­producers. De ontdekking van het jaar is ­Tamar-Kali: zij schreef de muziek bij Mudbound.

De prijs voor beste Belgische pro­ductie is zowaar voor een Nederlander: Rutger Reinders schreef de muziek bij Zagros. Opnieuw een prijs dus voor de film van Sahim Omar Kalifa, die eerder al de Ensor voor beste film mocht delen met Le fidèle.