Verenigde Staten geven Saudi's meer tijd in zaak vermoorde journalist
Woensdag doorzocht een vijftiental speurders de residentie van consul-generaal Mohammad Al-Otaibi. Foto: EPA-EFE
Hooggeplaatste leden van de Saudische koninklijke familie houden een conclaaf naar aanleiding van de verdwijning van de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Dat schrijft Le Figaro. De Verenigde Staten willen Saudi-Arabië 'enkele dagen extra' tijd geven om uitleg te verschaffen over de verdwijning. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Khashoggi, een medewerker van de Washington Post, is vermist sinds hij het consulaat van Saudi-Arabië in Turkije binnenstapte op 2 oktober. Hij wou er formaliteiten in orde brengen voor zijn huwelijk. Turkije verdenkt Saudi-Arabië ervan dat het de journalist heeft vermoord, maar dat wordt ontkend.

De Saudische autoriteiten hebben beloofd om een 'volledig en grondig' onderzoek te voeren, verzekerde Pompeo nadat hij een onderhoud had met president Donald Trump. Pompeo is zelf net terug van Turkije en Saudi-Arabië, waar hij de koning en de kroonprins had ontmoet.

'Ik heb vanochtend aan president Trump gezegd dat we hen nog een paar dagen tijd moeten geven zodat ook wij de feiten volledig kunnen begrijpen', aldus de buitenlandminister. 'Dat geeft ons de kans om beslissingen te nemen over hoe de Verenigde Staten op het incident moeten reageren.' De verdwijning heeft een diplomatieke crisis veroorzaakt, maar de VS lijken niet van plan de banden met Saoedi-Arabië door te knippen. 

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin liet donderdag nog weten dat hij niet zal deelnemen aan een economische conferentie in Riyad zolang het onderzoek loopt. Hij zei die beslissing in samenspraak met Trump en Pompeo te hebben genomen. Verschillende andere politici en bedrijfsleiders lieten al weten niet naar het Future Investment Initiative te gaan, waaronder de Britse miljardair Richard Branson en de IMP-topvrouw Christine Lagarde.

Conlaaf

Een diplomatieke bron bevestigde aan de Franse krant Le Figaro dat een groep hooggeplaatsten uit de Saudische koninklijke familie in conclaaf is. De familie buigt zich over de toekomst van kroonprins Mohammed bin Salman. De prins ligt onder vuur, omdat Turkije vermoedt dat Khashoggi vermoord werd door een team Saudische geheim agenten, waarvan meedere uit de directe omgeving van bin Salman komen. De toekomst van de kroonprins staat volgens de bron op het spel. 

Huiszoeking

De Turkse politie heeft woensdag niet alleen de woning van de Saudische consul-generaal in Istanbul doorzocht, maar ook het consulaat zelf. Eerder deze week werd het consulaat al een keer doorzocht. 

De eerste huiszoeking gebeurde maandagnacht. Woensdag rond 16.40 uur plaatselijke tijd begon een vijftiental speurders de woning van consul-generaal Mohammad Al-Otaibi te doorzoeken. Volgens Turkse media was hij aanwezig in het consulaat toen de mogelijke moord op Khashoggi werd gepleegd.

Om 1.30 uur rondde de politie de huiszoeking af. Maar een deel van het speurdersteam ging in de loop van de avond naar het consulaat, dat niet veel verder ligt, om dat een tweede keer te doorzoeken. Die huiszoeking ging ’s nachts voort, zegt een fotograaf van het Franse persagentschap AFP.