Ex-staatssecretaris Bruno Tuybens smeedt supercoalitie in Zwalm
Eric De Vriendt (links) en Bruno Tuybens worden elk drie jaar burgemeester. Foto: dvp

In het Oost-Vlaamse Zwalm is een coalitie gevormd van alle partijen tegen Open VLD, de grootste fractie na de gemeenteraadsverkiezingen.

De liberalen, die vandaag mee besturen, sleepten zondag 9 zetels in de wacht en hebben nog één zetel nodig om een coalitie te vormen. Maar na de verkiezingen zag coalitiepartner CD&V+ brood in een samenwerking met VoorZwalm en de N-VA, samen goed voor 10 van de 19 zetels.

Tijdens de eerste periode van drie jaar wordt Eric De Vriendt (CD&V+) burgemeester. Na drie jaar gaat die op pensioen en wordt hij opgevolgd door voormalig staatssecretaris Bruno Tuybens (VoorZwalm).

Open VLD verdenkt de andere partijen ervan dat ze een voorakkoord hadden. Maar dat ontkent Tuybens, die als schepen financiën en lokale economie krijgt. Patrick Moreels (VoorZwalm) wordt schepen van mobiliteit en verkeersveiligheid. Peter Van Den Haute (N-VA) wordt schepen van erfgoed en patrimonium, toerisme, externe communicatie, cultuur en sport. Na het vertrek van burgemeester De Vriendt neemt Van Den Haute ook openbare werken over.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in