Cannabis voortaan ook legaal in Canada
Een werknemer toont de menukaart van een coffeeshop die de deuren opende in St John’s, in de provincie Newfoundland. Foto: REUTERS

Het Noord-Amerikaanse land Canada is na Uruguay het tweede dat recreatief cannabisgebruik legaliseert. Gebruikers mogen voortaan tot dertig gram van de drugs bezitten.

Het gebruik van medicinale marihuana is in Canada al sinds 2001 legaal. De regering van premier Justin Trudeau was al enkele jaren van plan om ook recreatief gebruik toe te staan. Dankzij nieuwe wetgeving, die naar alle verwachting woensdag officieel wordt gepubliceerd, is dat voortaan ook toegestaan.

Het doel is ‘tegemoet te komen aan de gewijzigde maatschappelijke inzichten’ over marihuanagebruik. Verder hoopt de Canadese regering door de legalisatie de zwarte markt onder controle te krijgen.

De eerste winkels in Canada die legale cannabis verkopen, openden vannacht de deuren. ‘Het is een droom die werkelijkheid wordt. De tiener in mij is dolgelukkig met hoe mijn leven er voortaan zal uitzien’, zegt Tom Clarke, een 43-jarige Canadees die een cannabiswinkel opende in Newfoundland, aan het persbureau AP. Clarke geeft toe dat hij de afgelopen dertig jaar cannabis illegaal heeft verkocht. In zijn jaarboek schreef hij naar eigen zeggen dat het zijn droom was uit te wijken naar Amsterdam, om daar een coffeeshop te openen.

Ook online te koop

Volgens een onderzoek van AP hebben in Canada woensdag 111 legale cannabiswinkels de deuren geopend. In de provincie Ontario, waar met Toronto de grootste stad van het land ligt, openen vooralsnog geen coffeeshops. De provincie werkt momenteel nog aan eigen wetgeving, waarop het nog enkele maanden wachten is. Maar volgende lente zouden ook de liefhebbers in Ontario aan hun trekken moeten kunnen komen. In afwachting kunnen ze hun legale marihuana online aanschaffen en via de post thuis laten bezorgen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig