Op het Oekraïense schiereiland de Krim zijn zeker 20 doden en 50 gewonden gevallen nadat een explosief op een middelbare school was ontploft. Het Kremlin ging eerst uit van terrorisme, maar dat blijkt nu volgens de onderzoekscommissie niet het geval te zijn.

Zeven gewonden waren er donderdagochtend nog zeer ernstig aan toe, verklaarde de Russische minister van Volksgezondheid, Veronika Skvortsova. Ze voegde eraan toe dat chirurgen bij verschillende gewonden ledematen hebben moeten amputeren. De verwondingen zijn veroorzaakt door 'metalen ballen', die verwerkt zaten in de zelfgemaakte bom die de dader liet ontploffen. Bij bepaalde slachtoffers zijn de spieren letterlijk in stukken 'gehakt', aldus Skvortsova. Van de 20 doden zijn zeker negen minderjarig.

De dader van de aanslag op de school is een oud-student, die alleen zou hebben gehandeld. Na de aanslag zou hij zichzelf hebben doodgeschoten. Dat heeft het hoofd van de Krim, Sergei Aksjonov, gezegd op de nieuwszender Russia-24.

'De vermoedelijke aanvaller schoot zichzelf neer. Hij was een vierdejaarsstudent van de school. Zijn lichaam werd gevonden in de bibliotheek op de tweede verdieping', zei Aksjonov.

Aanvankelijk werd in de Russische media gecommuniceerd dat er een ‘zeer ernstige gasexplosie’ had plaatsgevonden in Kertsj, op de Krim. De hulpdiensten en politiemensen die ter plaatse kwamen, troffen echter meerdere doden, tientallen gewonden én een explosief aan.

Het Kremlin meldde nauwelijks een halfuur na de explosie - meestal reageert woordvoerder Dmitry Peskov pas na enkele uren of dagen, ook bij crisissen - dat het ‘de terreurpiste onderzoekt’. ‘Onze president, Vladimir Poetin, heeft aan de veiligheidsdiensten gevraagd een onderzoek op te starten in dat kader.’

Enkele journalisten zagen hoe medewerkers van de Russische inlichtingendienst FSB de school binnengingen en de omgeving onderzochten. Dat melden Gazeta.ru en Novaja Gazeta. Volgens de officiële diensten is er een zelfgemaakte bom gevonden in de kantine van de school. 'Er zaten veel metalen objecten in het explosief, die naar alle kanten werden gekatapulteerd.' 

'Mijn vriendin stierf voor mijn ogen'

Verschillende getuigen die met de Russische krant Novaja Gazeta spraken, hebben het ook over geweerschoten. 'Ze begonnen op ons te schieten, ik weet niet wie maar er werd geschoten. We zijn beginnen rennen. Ik heb mijn hand bezeerd toen. Wij liepen weg, maar er lagen kinderen neer ...', klinkt het bij een van de slachtoffers. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat verschillende slachtoffers inderdaad door kogels om het leven zijn gekomen.

Een tiener vertelde aan Novaja Gazeta dat ze dicht bij de bron van de explosie stond toen het incident plaatsvond. 'Mijn vriendin stierf voor mijn ogen. Ik zag hoe ze viel en niet meer rechtstond. Ik zag hoe de jongens vielen en hoe er overal plots bloed was. Ik heb het allemaal gezien. Ik kan mezelf niet kalmeren.'