Deurwaarders vallen binnen op persconferentie De Zegher
Leo Neels en Catherine de Zegher op de persconferentie vanochtend. Foto: BELGA

Op de persconferentie van Catherine de Zegher, de geschorste directrice van het Museum voor Schone Kunsten in Gent (MSK), zijn twee gerechtsdeurwaarders binnengevallen. Zij eisten alle materiaal op over de Toporovski-collectie, in naam van vijf kunstexperts die een strafklacht hebben ingediend.

De Zegher organiseerde vanochtend een persconferentie met professor Leo Neels en Ine Mariën over de Toporovski-collectie in het MSK, waarvan de echtheid begin vorig jaar in twijfel werd getrokken. Tijdens de persconferentie vielen twee gerechtsdeurwaarders binnen met een verzoekschrift om alle dossiers en persmateriaal in te zien. Bij een weigering dreigden ze met een dwangsom van 50.000 euro.

De Zegher, Neels en Mariën schorsten de persconferentie even om zich te beraden, maar gingen nadien toch door.

Het verzoekschrift kadert in een strafklacht die vijf personen eerder indienden met burgerlijke partijstelling. Het gaat om vier internationale kunsthandelaars, die naar eigen zeggen schade ondervinden omdat de kunstmarkt verstoord is door de gebeurtenissen. Ze ondertekenden de open brief die eerder in deze krant verscheen en die de commotie inleidde. Bij het viertal voegde zich Ivona Malevich, een afstammeling van een Russische avant-gardekunstenaar, van wie in Gent diverse kunstwerken getoond werden.

De Zegher werd na de heisa over de collectie door de stad Gent geschorst. Ze vocht die schorsing aan bij de provincie Oost-Vlaanderen. Gouverneur Jan Briers moet daardoor beslissen of de beslissing van de stad Gent terecht was.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig