Het mogelijke dumpen van SP.A of CD&V hangt als een schaduw over de Gentse coalitiegesprekken. Coformateurs Mathias De Clercq en Filip Watteeuw moeten samen een uitweg vinden.

In Gent beginnen vandaag de eerste inhoudelijke gesprekken tussen het kartel SP.A-Groen en het nieuwe machtsblok Open VLD-CD&V. Die toenadering had in eerste instantie wat voeten in de aarde, inclusief ‘kinderachtig geruzie’ over wie de onderhandelingslocatie mocht kiezen, maar de violen zijn gestemd.

‘We dreigden in een impasse te raken. Dat was niet goed voor Gent en de Gentenaars’, zegt Filip Watteeuw. De kopman van Groen blijft voorzichtig: ‘Er is een werkmethode afgesproken om gesprekken met ­elkaar te voeren. Voorlopig is het niet meer dan dat. Wat het resultaat zal zijn, zullen we wel zien.’

De gesprekken gebeuren voorlopig ook onder leiding van niet één, maar twee onderhandelaars. Watteeuw en Mathias De Clercq (Open VLD), die beiden nog aanspraak maken op de sjerp, nemen samen de lead.

De Clercq noch Watteeuw gaf gisteren ook maar een millimeter toe op zijn burgemeestersambities. De Gentse onderhandelaars willen nu eerst samen kijken welk ‘positief project’ ze kunnen vormen voor Gent, en pas daarna de moeilijke knoop doorhakken wie straks de coalitie mag leiden.

‘1+1=3’

Het zijn mooie en constructieve intenties, maar hoe levensvatbaar is een monstercoalitie van vier partijen die samen 40 van de 53 zetels in de gemeenteraad zouden hebben? Die vraag wordt ook intern gesteld. Want nog voor de onderhandelingen goed en wel van start zijn gegaan, wordt al langs beide kanten gespeculeerd over het dumpen van de overtollige partijen in een volgende fase.

‘Het is altijd de bedoeling geweest dat één plus één drie zou worden’, spreekt een bron binnen de Gentse CD&V de hoop op een splitsing van het kartel expliciet uit. ‘De Gentenaar heeft nood aan een nieuw verhaal en dat kan niet met de socialisten.’

Omgekeerd klinkt het bij de SP.A dat het ‘niet logisch is om CD&V erbij te nemen als het mathematisch onnodig is’. Hun voorkeur gaat nog altijd uit naar een gewone voortzetting van de huidige coalitie met Open VLD.

Bij beide machtsblokken luidt het intussen officieel dat de banden SP.A-Groen en Open VLD-CD&V nog altijd ijzersterk zijn. Werk aan de winkel voor de co-formateurs.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig