Spanje verbreekt diplomatieke relaties met Vlaanderen na ‘beledigende’ uitlatingen van Peumans
Foto: BELGA
Spanje trekt het diplomatieke statuut in van de Vlaamse vertegenwoordiger in Madrid. Reden: de ‘beledigingen’ van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell riep gisteren Marc Calcoen bij zich, de Belgische ambassadeur in Spanje. Dat meldden de Spaanse kranten El Pais en La Vanguardia gisteravond. Borrell wilde uitleg krijgen bij de ‘voortdurende beledigingen’ van Jan Peumans aan het adres van de Spaanse regering. Peumans liet zich herhaaldelijk geringschattend uit over de manier waarop de Spaanse regering de Catalaanse separatisten aanpakt. Hij vindt dat ‘een rechtsstaat onwaardig’.

Het is al de derde keer op een paar weken tijd dat Calcoen op het matje wordt geroepen. Eerst ging het over de brief die Peumans  ‘in eigen naam’ had geschreven aan Carme Forcadell, de voormalige voorzitster van het Catalaanse parlement. Daarin schreef hij dat de Spaanse regering niet ‘voldeed aan de voorwaarden om deel uit te maken van een democratische Europese Unie.’  Toen er geen excuses kwamen van Peumans, volgde opnieuw een vermaning.

Vergelijking met Bosnië

Vorige week escaleerde de zaak verder toen Peumans  bij de opening van een fototentoonstelling over de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd in lokalen in het Vlaams Parlement een vergelijking gemaakt zou hebben met de oorlog in Bosnië in de jaren negentig.  ‘Politici opsluiten is een daad van geweld’, zei hij daar ook.

Voor Spanje was de maat daarmee vol. Woensdag krijgt de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Madrid, André Hebbelinck, formeel te horen dat hij zijn diplomatiek statuut kwijt is. Hebbelinck wilde gisteravond niet reageren zolang hij de officiële papieren niet had gekregen.

Peumans, die naar eigen zeggen nog niet op de hoogte was, deed dat wel: ’Men sluit politici niet op, punt uit. Voor mijn part mogen de Spanjaarden doen wat ze willen, maar ik blijf daarbij.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig