Vanvelthoven neemt ontslag als voorzitter SP.A Limburg
Foto: Boumediene Belbachir

Peter Vanvelthoven stapt op als voorzitter van SP.A Limburg. ‘Ik heb zelf mijn ontslag gegeven’, zegt hij aan Het Belang van Limburg.

Mogelijk betaalt Vanvelthoven de prijs voor het feit dat de SP.A uit het provinciebestuur is gegooid. Ondanks een mogelijk voorakkoord tussen de SP.A, CD&V en Open VLD werden de socialisten daar ingeruild voor de N-VA. Bovendien telt Limburg steeds minder socialistische burgemeesters.

Vanvelthoven was zelf ook een van de verliezers zondag. Hij moet in Lommel de burgemeesterssjerp aan de CD&V van Bob Nijs laten. Dat betekent het einde van een tijdperk. Het moet danig steken dat hij niet langer de burgemeester van Lommel kan blijven. Hij was het al sinds 2007, toen hij zijn vader Louis opvolgde, die burgemeester was sinds 1986. Zoals Aalter van de familie De Crem is, was Lommel van de familie Vanvelthoven.

Vanvelthovens SP.A haalde in 2012 nog dik veertig procent – nu geen dertig procent meer. De CD&V van Nijs steeg met 17 procent naar 37 procent. Vanvelthoven heeft zich altijd openlijk verzet tegen de verplichte decumul. Speelt dat hem parten? Of komt hij niet ongeschonden uit de onverkwikkelijke episode met de ‘plofkraken’ in de regio, waar Anick Berghmans, schepen voor de SP.A in zijn college, betrokken bij leek te zijn?

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in