Bayat, Veljkovic en Vertenten blijven in de cel
Hans Rieder. Foto: BELGA

De aanhouding van de negen verdachten in de operatie 'Schone handen' is met één maand verlengd. Vier van hen krijgen een elektronische enkelband, de vijf anderen blijven in de cel.

De raadkamer bevestigt dat de voorlopige hechtenis van de negen verdachten met één maand verlengd wordt. Vijf van hen blijven in de cel. Het gaat om spilfiguur Dejan Veljkovic, spelersmakelaar Mogi Bayat, gewezen advocaat van Anderlecht Laurent Denis, scheidsrechter Bart Vertenten en Olivier Somers, hoofdaandeelhouder van KV Mechelen. 

Vier anderen staan onder elektronisch toezicht. Dat zijn Marija Bogjevska, de partner van Veljkovic, Dragan Siljanoski, de oud-manager van Club Brugge-coach Ivan Leko, spelersmakelaar Karim Mejjati en Thierry Steemans, financieel directeur KV Mechelen. 

Thomas Troch, de zesde spelersmakelaar die gisteren na verhoor in verdenking werd gesteld van criminele organisatie en private omkoping, werd onder voorwaarden vrijgelaten.

Alle partijen hebben 24 uur de tijd om in beroep te gaan.

Belangenvermenging

Eerder stelde Hans Rieder, de advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, zich ernstige vragen bij de rol van de Tongerse onderzoeksrechter Joris Raskin. Rieder benadrukte dat die zelf deel uitmaakte van de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. ‘Onderzoeksrechter Joris Raskin was rechter in de licentiecommissie van de voetbalbond, diezelfde voetbalbond die ook de werkgever is van mijn cliënt.’

Rieder vroeg onder meer op basis van dit element de voorlopige invrijheidstelling van zijn cliënt. Hij had ook nog twee andere argumenten: ‘Ten eerste is er geen schuldaanwijzing. Ten tweede is er geen enkele kans op recidive.’