Pompeo ontmoet Saudische koning na verdwijning journalist
Foto: AP

De Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo heeft de Saudische koning gesproken over de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi in Istanbul.

De journalist werd voor het laatst gezien toen hij het Saudische consulaat in Istanbul binnenging twee weken geleden. Turkije gelooft dat de journalist door Saudische agenten is vermoord, maar Saudi-Arabië ontkent dat.

De druk op Saudi-Arabië om een uitleg over het lot van de schrijver te geven, neemt toe. Amerikaanse media melden intussen dat de Saudi’s mogelijk gaan zeggen dat Khashoggi is gestorven bij een ondervraging die verkeerd is afgelopen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, naar Saudi-Arabië gestuurd om opheldering te krijgen van koning Salman.

Maandag heeft Trump ook een telefonisch gesprek gehad met koning Salman. ‘Hij ontkent dat hij iets weet over het lot van “onze Saudische burger”’, meldt hij op Twitter. Later zei hij aan reporters dat ‘het voor mij klinkt alsof dit kan zijn gebeurd door rogue killers’, onafhankelijk opererende, moordende booswichten. ‘Wie weet?’, vroeg Trump zich af.

Koning Salman heeft een onderzoek bevolen naar de verdwijning. Afgelopen nacht heeft de Turkse politie het consulaat doorzocht nadat ze toelating hadden gekregen van de Saudische autoriteiten.

Afgelopen weekend liet de economisch adviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow, weten dat er ‘ferme actie’ komt van president Trump als blijkt dat de Saudische overheid achter de zaak-Kashoggi zit. Zo dreigt voor de wereldeconomie een nieuw handelsconflict waarin de VS een hoofdrol spelen.