Uitstel van flitsbetalingen tot januari
Foto: Photo News

De Belgische banken zijn niet klaar om, zoals beloofd, volgende maand te starten met flitsbetalingen. Het is wachten tot januari vooraleer alle bankoverschrijvingen in enkele seconden worden doorgevoerd.

Burgers en bedrijven moeten nog tot begin volgend jaar wachten op een veralgemeend systeem van supersnelle bankoverschrijvingen. De Belgische banken hadden zich geëngageerd om die zogenaamde flitsbetalingen in november op te starten, maar technisch is nog niet alles klaar en er komt uitstel tot januari, zo vernam De Standaard.

Volgens de bankenfederatie Febelfin wordt het snelle overschrijvingsplatform ‘momenteel uitgebreid getest’.

Bij flitsbetalingen is het de bedoeling dat het geld meteen na overschrijving op de rekening van de begunstigde terechtkomt, ook als het om een rekening bij een andere bank gaat dan die van de opdrachtgever. Ook in het weekend en op feestdagen, ook ’s avonds laat. Die instant betalingen zouden continu doorgaan, 24/24 en 7/7.

Nu nemen die betalingen vaak een tijdje in beslag omdat er verwerkingsprocedures tussen de banken onderling moeten gevolgd worden. Die vertraging kan bij de betaling van facturen tot problemen leiden.

Begin volgend jaar zullen volgende banken uitpakken met de flitsbetalingen: Argenta, Bank de Kremer, Bank Van Breda, Bank Nagelmackers, Belfius, BNP Paribas Fortis, CBC Banque, CPH Banque, Crelan, Europabank, Fintro, Hello Bank, ING, KBC en VDK Bank.