Het kartel SP.A/Groen, Open VLD en CD&V gaan formele gesprekken aan om 'een positief project voor Gent op poten te zetten'. Over mandaten is er nog niets beslist.

Na het aanvankelijke gekrakeel over wie nu wie had uitgenodigd, hebben de eerste gesprekken in Gent toch een doorbraak opgeleverd. De huidige coalitiepartners SP.A/Groen en Open VLD onderhandelen over een verlengde samenwerking en halen CD&V erbij. Maandag hadden Open VLD en CD&V zich aan elkaar vastgeklonken. De liberale lijsttrekker Mathias De Clercq probeerde zo zijn kandidatuur voor het burgemeesterschap kracht bij te zetten.

De lijsttrekker van Open VLD is de duidelijke winnaar van zondag. Terwijl het kartel van SP.A en Groen vijf zetels verliest in Gent, wint Open VLD er zes. De Clercq is ook de stemmenkampioen. Hij haalde er 24.058. Eerste achtervolger Rudy Coddens (SP.A) strandde op 17.954. Filip Watteeuw was de beste groene met 13.183 stemmen. Veel minder dan De Clercq, maar hij wordt wel door het kartel als kandidaat-burgemeester naar voren geschoven.

Mandaten nog niet verdeeld

Wie nu uiteindelijk de sjerp zal dragen, is nog niet beslist. Die discussie zal ook pas op het einde genomen worden. Er wordt eerst gediscussieerd over de inhoudelijke kwesties. Watteeuw en De Clercq nemen samen de leiding in die gesprekken.

Letterlijk: het persbericht

Vandaag heeft op wederzijdse uitnodiging een constructief gesprek plaatsgevonden tussen het kartel van sp.a/ Groen, Open Vld en CD&V. Gesprekpartners waren Mathias De Clercq, Filip Watteeuw, Mieke Van Hecke en Rudy Coddens

De partijen rond de tafel hebben een werkmethode afgesproken om een positief project op poten te zetten voor Gent en de Gentenaars.

De gesprekken worden deze week nog opgestart. Daartoe zal gewerkt worden in alle luwte en rust. We nemen hiervoor de nodige tijd.

Grote meerderheid

De vierkoppige coalitie zou alvast een grote meerderheid van 40 op 53 zetels opleveren. Alleen N-VA, Vlaams Belang en PVDA blijven dan nog over om de meerderheid het vuur aan de schenen te leggen in de gemeenteraad.

CD&V-lijsttrekker Mieke Van Hecke had eerder vandaag nog op die combinatie gealludeerd. 'Uiteraard is dat werkbaar', zei ze bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 'Er bestaan nog voorbeelden van gemeenten met een kleine oppositie. Steve Stevaert (SP.A) nam ooit alle democratische partijen mee in een Hasseltse coalitie en heeft toen ook goed bestuurd.'