Sociale media achtervolgen Forza Ninove
D’Haeseleer vierde zondagavond zijn verkiezingsoverwinning Foto: Marc Herremans - Mediahuis

De N-VA past voor een coalitie met Forza Ninove. N-VA-voorzitter Bart De Wever had na de publicatie van een racistische Forza Ninove-facebookpost al gezegd dat de kans op een coalitie ‘sub-zero’ was. Volgens kopman Guy D’Haeseleer ging het echter om een grap.

‘Vroeg op om de chocomousse te maken voor ons Breughelfestijn’, schreef D’Haeseleer in maart vorig jaar op Facebook bij een foto van zwarte kinderen. De foto werd gisteren opnieuw getoond tijdens een debat op VRT, en De Wever noemde die meteen ‘walgelijk’. Daarop heeft de lokale N-VA een afspraak met Forza Ninove dinsdag afgezegd. Later op de dag sloot de partij ook een samenwerking uit.

D'Haeseleer had nog gehoopt op een gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever, zo zei hij aan de VRT, maar die ging daar niet op in. 'De gesprekspartner bij lokale onderhandelingen is onze lokale afdeling', zei De Wever. Eerder riep de Vlaams Belanger de N-VA-voorzitter op om zijn programma te lezen 'waar niets racistisch instaat'. 

Niet alleen met een Facebookbericht promootte Forza Ninove zijn eetfestijn. De partij deelde destijds ook een opmerkelijke video over hetzelfde onderwerp. Daarin wordt D'Haeseleer onderbroken door een man die zwart geschminkt is en gebrekkig Nederlandse praat. Hij draagt ook iets wat op een strooien rok lijkt. 'Dit jaar zijn we genoodzaakt om de productie in eigen handen te nemen en geen beroep meer te doen op mensen die rond de evenaar wonen', zegt D'Haeseleer in het filmpje. 

'Indien u de weg vond naar het filmpje "De chocomousse" zal u de andere clips die eraan vooraf gingen ook wel vinden en oordelen dat dit om zeer humoristisch getinte items gaat ter promotie van het jaarlijks eetfestijn', stelt medewerker Dirk Van Herreweghe.

Sociale media achtervolgen Forza Ninove
Foto: rr

Chinezen met rijstpap

D’Haeseleer is zelf niet te spreken over de heisa. ‘We proberen ons jaarlijks festijn altijd ludiek aan te kondigen. Men heeft er een van de vijf aankondigingen uit genomen. Een andere over rijstpap liet een aantal Chinezen zien, de kippen kondigden we aan met dioxinekippen en de salade met een vrachtwagen mest.’

‘Mensen die mij kennen, weten dat ik geen beetje racist ben. Ik heb ook Afrikaanse kiezers’, zegt D’Haeseleer. Om zijn argumentatie kracht bij te zetten, publiceerde hij vandaag een foto waarop hij met twee zwarte mannen poseert. De context van die foto is echter niet duidelijk.

‘Niet begaan met mensen met andere huidskleur’

De omstreden post over de ‘chocomousse’ dateert van maart vorig jaar. Het gemeentebestuur van Ninove reageerde toen ook verontwaardigd. ‘Dit getuigt dat iemand die een beleidsverantwoordelijkheid wil opnemen niet begaan is met mensen van een andere huidskleur’, zei burgemeester Tania De Jonge daar toen over in Het Laatste Nieuws. ‘Het was ludiek bedoeld, maar zal heel wat mensen gekwetst hebben.’