Twee scholen en centrum Oudenburg tijdlang ontruimd door gaslek
Foto: dji
Het centrum van het West-Vlaamse Oudenburg is vanochtend een tijdlang ontruimd omdat er ontploffingsgevaar dreigde door een gaslek. Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd, maar intussen is het grootste gevaar geweken.

Het 'ernstige' gaslek bevond onder de grond in de Hoogstraat. Omdat er op die plek ook een hoogspanningsleiding stuk was, was er ontploffingsgevaar en kwamen de hulpdiensten massaal ter plaatse. 'Het gemeentelijk noodplan is afgekondigd, het centrum van de stad wordt momenteel geëvacueerd en we zijn volop aan het overleggen met de hulpdiensten', zo zei burgemeester Peter Velle. 'Het gaat om een honderdtal inwoners die geëvacueerd worden.'

In eerste instantie werd enkel de omgeving rond de vrije basisschool Heilige Familie in de Hoogstraat (van aan de markt tot aan supermarkt Spegelaere) afgezet, en werden het schoolgebouw, de nabijgelegen kinderopvang ‘Oogappeltjes’ en de huizen en handelszaken in de buurt geëvacueerd. De schoolkinderen werden overgebracht naar sporthal Ter Beke, waar veel ouders hun kinderen kwamen ophalen.

Later werd de perimeter vergroot: eerst werd ook de markt afgesloten, even later het ganse dorpscentrum. Cultureel centrum Ipso Facto, waar ook het crisiscentrum zich bevindt, werd opengesteld om de inwoners op te vangen. Vervolgens werd met de Arnoldusschool in de Brouwerijstraat ook een tweede school geëvacueerd, en werden de kinderen die nog niet opgehaald waren door hun ouders met een bus overgebracht naar een loods van bedrijf Fag-Verhelst, omdat ook sporthal Ter Beke te dicht bij de risicozone bleek te liggen. In totaal werden 600 mensen geëvacueerd, onder wie 230 kinderen.

Maar net voor de middag kwam het verlossende nieuws dat het grootste gevaar geweken was en dat gasbedrijf Infrax bezig was het lek te dichten. Daarop werd de perimeter opnieuw kleiner gemaakt: enkel de Hoogstraat is nog verboden terrein.

Twee scholen en centrum Oudenburg tijdlang ontruimd door gaslek
Foto: dji
Twee scholen en centrum Oudenburg tijdlang ontruimd door gaslek
Foto: dji
Twee scholen en centrum Oudenburg tijdlang ontruimd door gaslek
Foto: dji