Olijvenpest duikt ook in België op
Foto: bdw

In een tuincentrum in Roeselare werd eind september op olijfbomen voor het eerst de dodelijke bacterie xylella fastidiosa gevonden, in de volksmond de ‘olijvenpest’ genoemd. Dat meldt het ­Federaal Voedselagentschap (FAVV).

De bomen waren recent uit Spanje geïmporteerd. De beruchte plantenziekte heeft in Italië al miljoenen bomen aangetast. Decennialang kwam ze alleen voor in de VS, op wijnranken en citrusbomen, maar in 2013 dook een variant op in Europa, in de Zuid-Italiaanse regio Puglia. Sindsdien verspreidt de epidemie zich over heel Zuid-Europa. Daar wordt zelfs gevreesd voor de volledige olijfolieproductie.

Ondertussen beperkt de ziekte zich niet meer tot olijfbomen. De bacterie wordt nu ook gevonden op druivelaars, amandel-, pruimen­- en kersenbomen. Het lijkt of de planten gewoon uitdrogen. De bacterie is erg besmettelijk voor planten – niet voor de mens – en er bestaat geen behandeling tegen. De enige oplossing is om alle bomen in het besmette gebied te vernietigen, aangetast of niet. Dat stuit lokaal op verzet.

Volgens het FAVV zijn op het West-Vlaamse bedrijf ondertussen alle besmette én niet-besmette olijfbomen vernietigd. Een deel was echter al verkocht aan andere bedrijven. Die worden nu opgespoord.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig